Presunúť na hlavný obsah

Jablko, šťavnatý kráľ ovocia

Recepty

Jablko mnohí považujú za kráľa medzi ovocím, obsahuje cenné látky a dá sa kombinovať s mnohými druhmi jedál.

Skrýva v sebe najmä sacharidy, vitamínyC a E a z minerálov hlavne draslík a železo. Navyše má vysoký obsah vlákniny. Jablká okrem iného obnovujú črevnú flóru a bránia kvaseniu v črevách, majú sťahujúce a protizápalové účinky, zabraňujú ukladaniu cholesterolu, vďaka jablku sa lepšie vstrebáva vápnik a horčík, čo pomáha pri prevencii osteoporózy.

Málo jabĺk na jedálnom lístku
Jablká sú tretím najrozšírenejším ovocným druhom, hneď za citrusmi a banánmi. Celosvetová ročná úroda presahuje 50 miliónov ton, pričom existuje okolo 35-tisíc odrôd. Ročná spotreba prepočítaná na jedného obyvateľa planéty je viac ako 9kg. Najväčšími jedákmi jabĺk v Európe sú Holanďania s 50kg ročne, na Slovensku je spotreba azda najnižšia v Európe – podľa sezóny 14 až 24kg na obyvateľa.

Keď plody netmavnú
Istá kanadská firma vyšľachtila dva druhy geneticky modifikovaných jabĺk, ktoré po rozkrojení netmavnú. Hoci testy zdravotnej neškodnosti ovocia ešte len prebiehajú, už teraz sú reakcie spotrebiteľov negatívne, s distribúciou takýchto jabĺk nesúhlasí 69 percent Kanaďanov. Proti sú aj pestovatelia z USA.

Recept: Polievka z petržlenu a jabĺk
Potrebujeme:
2 PL masla alebo margarínu
stredne veľká cibuľa
2 petržleny
veľké jablko
600 ml zeleninového vývaru
2 PL nakrájanej petržlenovej vňate
pol kl provensalského korenia
0,5 l mlieka soľ čierne korenie

Postup:
1. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Jablko olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na menšie kusy. V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom zeleninu i s jablkom.
2. Pridáme vývar, korenie a petržlenovú vňať a privedieme k varu. Znížime teplotu a na miernom ohni polievku uvaríme. Na záver pridáme mlieko a premiešame.
3. Polievku necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme ju. Znovu ohrejeme a dochutíme soľou a korením.

Tip lenivého labužníka
Červenú kapustu a tri jablká očistíme a nastrúhame, cibuľu nakrájame nadrobno, všetko zmiešame v mise, šalát osolíme, okoreníme,  pridáme ocot, olej a cukor, dôkladne premiešame a dáme odležať asi na hodinu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK