Presunúť na hlavný obsah

Jeseň pripravila jablkové hody - ktoré odrody kupovať tento rok?

Recepty

Jablká sa považujú za najkvalitnejšie ovocie. Jeseň sa na Slovensku mení na veľké jablkové hody. Ktoré si však vybrať, keď sortiment odrôd je čoraz bohatší?

Dávame tip na Angold, Pinova a Kardinál čiarkovaný. Angold a Pinova reprezentujú odrody rezistentné a odolné proti chorobám a škodcom, Kardinál čiarkovaný je predstaviteľom starej odrody pestovanej na Slovensku vyše sto rokov.

Angold nie je najrozšírenejšia rezistentná odroda. Väčšie zastúpenie majú Topás a Rubinola. Angold, do červena sfarbené jablko s pásikmi láka nielen atraktívnym vzhľadom, ale predovšetkým schopnosťou odolať chrastavitosti. Pre pestovateľa to znamená, že nemusí ročne, ako je bežné vo veľkovýrobe, vykonať proti tejto chorobe 8-12 postrekov, upozorňuje ovocinár Marián Komžík. Ovocinárovi teda prináša úsporu peňazí, času a istotu, že plody a pôdu nezaťažuje zvyškami pesticídov.

Pinova patrí takisto do skupiny odrôd so zníženými nárokmi na chemické ošetrenie. Pri minime postrekov nemá ovocinár starosti s chrastavitosťou. Jej úžasný potenciál už roky demonštruje  pestovateľ Milan Buch z Lužianok. Pinova púta pozornosť oranžovým sfarbením svojich kužeľovitých plodov. Po rokoch nadvlády žltých a červených tónov či žltočervených tónov je v kurze oranžovočervená farba.

Pinova je veľmi komplexná odroda. Úrodná, dobre skladovateľná a s vyváženou chuťou. V súčasnosti patrí k najpredávanejším odrodám. Je to ďalší dobrý tip na nákup.

Kardinál čiarkovaný, ľudovo tzv. šálové jablko alebo veľká štrúdľovka v ostatných rokoch takmer upadla do zabudnutia. Toto jablko sa kedysi pestovalo najmä v cirkevných kláštorných sadoch.

Kardinál upúta veľkosťou plodu. "Hoci je pomerne veľký, nejde o ťažké jablko, pretože dužina je riedka, ľahká so sladko-sladkastou chuťou," charakterizuje odrodu šľachtiteľka Eva Šidová. Kedysi na toto jablko nedali dopustiť gazdinky. Bolo a vlastne je vynikajúce na prípravu jablkových koláčov a štrúdieľ.
Nevýhodou kardinála je, že potrebuje opeľovača. Najvhodnejšími sú neskoro kvitnúce odrody napríklad Golden Delicious.

Záhradkári, chalupári a vôbec ľudia milujúci prírodu favorizujú odrody, ktoré nepotrebujú na prežitie a dobrú úrodu chemický dáždnik. Do tejto skupiny odrôd patrí Topás a Rubinola, Rezistant, ale aj Melodie. V menšej miere je to Selena a Rosana. Ich slabšou stránkou je to, že dužina sa po čase stáva sypkou. Napriek tomu má podľa Mariána Komžíka svojich priaznivcov medzi staršími ľuďmi.

Staršie odrody sú na ústupe. Ale napríklad Stark Rimson, ale predovšetkým Gloster a Ontario majú stále svojich fanúšikov. Práve tak ako renety, Oldenburgovo jablko, Boskoopské, Zvokove, Mantet. Staršie odrody vynikali v istej vlastnosti – boli to buď skvelé jablká na koláče, alebo vysokocukornaté sa používali na výrobu jablčkovice, kožovky s pevnejšou šupkou sa zasa dobre skladovali. Tieto odrody stále prežívajú, čo svedčí o úcte  pestovateľov k tradícii i snahe blysnúť sa tým, čo je už vzácne a vlastne historické.

Najnovšie odrody sa usilujú zhrnúť všetky cenné vlastnosti – jablko musí mať vyvážený pomer medzi kyselinami a cukrami, aby poskytlo harmonickú chuť, vzhľad musí byť pútavý, úrodnosť vysoká, skladovanie bezproblémové, pestovanie na slaborastúcom podpníku vítané. Takto v skratke charakterizuje požiadavky na jablko súčasnosti v réžii veľkovýrobcov Marián Komžík.

Dopredu sa derú také odrody ako Fuji, Pink Lady, Gala, Pinova. Mnohé nové odrody si vyžadujú od pestovateľa istú  sumu poznatkov v ochrane proti chorobám a škodcom. Je na pestovateľovi, aby si vybral to, čo zodpovedá jeho predstavám o správnom jablku, vraví Marián Komžík.

Aké je ideálne jablko?
1. Ideálne jablko je pevné, chrumkavé, šťavnaté. Jeho chuť nie je mdlá, fádna a dužina nie je sypká.
2. Chuť jablka by mala byť harmonická. Ľudia hľadajú mierne odchýlky – Fuji, Rubín a Rubinola sú sladšie, Braeburn a Topas sú zasa  kyselkavejšie.
3. Farebnosť plodov podlieha móde. V kurze rôzne farebné mutácie. Napríklad krikľavo zelené jablká,  ružové či oranžové, tradičná červená a žltá zostávajú.
4. Staré odrody sú vo väčšine záhradných centier málo dostupné. Najspoľahlivejšou cestou k nim sú vrúble.
5. Kardinál čiarkovaný patrí tiež k ustupujúcim odrodám. Ak získate vrúbeľ z tejto odrody, preštepte konárik do červených odrôd, pri žltých zostane plod bledý a pásiky nevyniknú.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK