Presunúť na hlavný obsah

Gazdovské chute: Cviklová polievka

Recepty

Chuť, ktorá dokáže prekvapiť aj potešiť.

Príprava: 60 minút

Náročnosť: 2

Pre 4 osoby potrebujeme:
olivový olej
3 červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 ČL rasce
5 kusov čerstvej cvikly
1 čerstvú červenú papriku
300 ml červeného vína
1 PL mletej sladkej papriky
1 sušenú čili papričku
soľ
čerstvo drvené čierne korenie
kyslú smotanu na ozdobu

Postup:
1 Cibuľu, cesnak a papriku pokrájame na malé kúsky. Cviklu pokrájame na malé kolieska alebo dlhšie pásiky.
2 Pomaly skaramelizujeme cibuľu aj cesnak. Pridáme rascu, cviklu a jemným miešaním opražíme. Pridáme mletú aj sušenú papriku, premiešame a hneď pridáme čerstvú papriku. Po minúte zalejeme vínom a podľa potreby aj vodou. Cvikla by mala byť uvarená, ale ešte stále trochu chrumkavá. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
3 Podávame s kopčekom kyslej smotany.

Náš tip:
Polievku možno uvariť namiesto vody aj z hovädzieho vývaru.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Ivan Kotzig, gazda z vidieckej reštaurácie U Juhása v Košariskách
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu