Odhaľte, ktoré potraviny vám môžu škodiť
Všeobecne je známych päť rôznych potravín, ktoré môžu vyvolať u niektorých ľudí s najvyššou pravdepodobnosťou chronické ochorenia.
1. Pokrmy z obilnín založené na pšenici a kukurici – patria sem aj tie potraviny, ktoré majú pšenicu pridanú v zložení. V štúdiách sa zistilo, že pšenica dráždi až 60% ľudí.
2. Kravské mlieko a výrobky z neho – možno mlieko milujete a ani si neuvedomujete, že vďaka nemu vám býva ťažko. Pýtate sa prečo? Kravské mlieko je prednostne pre teliatko a to má inú tráviacu sústavu ako človek.
3. Kofeín – niekomu pomáha a niekomu škodí. Možno kávu nepijete, ale nachádza sa aj v čaji, preto opatrne s ním.
4. Droždie – na vašu pleť bude vždy pôsobiť v podobe masky úžasne, ale niektorí ľudia majú z neho tráviace problémy, hlavne z chutných kysnutých koláčov.
5. Citrusové plody – niektorí ľudia nedajú na ne dopustiť, iní sa vyhádžu už len ak sa na ne pozrú.
Mierne negatívna reakcia na niektorú z uvedených, alebo aj z iných potravín je známa ako neznášanlivosť. Nepríjemnosťou je to, že sa môže dostaviť o niekoľko hodín, dokonca až dní. Tieto reakcie môžu prispieť k bolestiam hlavy, výkyvom nálady, k strate koncentrácie, alebo aj k vážnejším ochoreniam. Na rozdiel od alergie, kde reakcia prebieha v krvi a imunitnom systéme, spomalená reakcia na potraviny prebieha v črevách. V tráviacom trakte sa vytvárajú toxíny plus iné reakcie a závisí od krehkej rovnováhy rôznych baktérií jedinca či sa prejavia, alebo nie.
Ako odhalíte to, čo vám škodí
Pokiaľ preferujete jedlo, kde sa často vyskytuje potravina, ktorá patrí medzi "rizikové" a trpíte nevysvetliteľnými bolesťami hlavy, brucha, výkyvmi nálady, alebo zažívacími problémami, tak na dobu jedného týždňa túto potravinu vylúčte. Keďže kravské mlieko a výrobky z neho sa konzumujú skoro v každej domácnosti, je rozumné začať s mliečnymi výrobkami, alebo tými zo pšenice či kukurice. V týchto dňoch si nezabudnite všímať informácie na etiketách, aby ste danú potravinu vylúčili dôsledne. Pozor na kazeín z mlieka, pšeničný lepok a sladidlá z kukurice. Všímajte si ako sa cítite, poprípade si píšte denník.
Aby ste mali dôkaz o tom, že vám problémy spôsobuje daná potravina, začnite po dobu ďalšieho týždňa konzumovať práve tú potravinu, ktorú ste vylúčili. Ak to bolo mlieko, niekoľkokrát denne pite nízkotučné mlieko, jedzte jogurty a tvaroh. Ak ste vylúčili kukuricu, jedzte ju čo najviac a to aj v podobe kukuričnej placky, chleba, čipsov. Sledujte, či sa cítite horšie, či sa dostavia bolesti, alebo únava. Uvedomte si však, že príznaky sa môžu dostaviť až o tri dni potom, čo potravinu zjete.
Text: Gabi H. pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK