Rady do kuchyne: Vieme správne mraziť potraviny?
Mrazením by sme radi ušetrili, ale nie všetko sa dá zmraziť.
Uhorky nemrazte
Keď kuchár flambuje
Pri flambovaní používame na zapálenie alkoholových pár dlhé zápalky alebo dlhý zapaľovač. Nezapaľujeme likér samotný. Stačí škrtnúť pri okraji panvice. Niekedy stačí aj mierne nakloniť panvicu smerom od seba a pary sa vznietia od horáka variča.
Octom proti plesniam
Kvôli vlhkosti sa v komore často tvorí pleseň, často aj v dózach na pečivo. Preto miesta, kde uskladňujeme potraviny, aspoň raz za mesiac očistíme octovou vodou, dózy utierame raz týždenne. Ocot na seba viaže pachy, udrží potraviny dlhšie čerstvé a pleseň bude bez šance.
Drevo a včelí vosk
Drevené plochy v kuchyni najprv očistíme handričkou namočenou v alkoholovom prípravku, a potom impregnujeme. Pozor – nepoužívame olejovú impregnáciu. Na drevo sú vhodné prípravky s včelím voskom, ktoré nanesieme na povrch flanelovou utierkou.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK