Brusnica – drobný otužilec
Pôvod brusnice je zahalený tajomstvom. Jedno je isté, ide o otužilé ovocie a darí sa mu aj v horských oblastiach, ktoré ostatným ovocným druhom už nevyhovujú.
Chuť brusníc je slabo kyslastá. Osladené sa spracovávajú často na marmelády či kompóty. Okrem toho sú často používané ako prílohy k rôznym jedlám z diviny a napríklad v Alsasku sa z nich vyrába osviežujúci nápoj.
Skákajúce bobule
Brusniciam sa niekedy v angličtine hovorí "skákajúce bobule", pretože zdravé plody doslova poskakujú. A to, že majú priaznivý účinok na naše zdravie, je známe odpradávna. Obsahujú veľké množstvo vitamínov (A, B, C), minerálov (vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, sodíka, železa), a v menšej miere aj nikel, chróm a jód.
Pomocník urológov
Toto horské ovocie pomáha proti zápalu močových ciest, ale je tiež účinné v prevencii zubného kazu a ochorenia prostaty. Už v minulosti sa brusnice používali pri liečbe horúčky, zažívacích problémoch a opuchoch. Dnes poukazujú vedci na ich potenciál v boji proti ochoreniu ďasien, srdcovým chorobám a rakovine
Zelené fazuľky s brusnicami
Potrebujete:
- 400 g čerstvých zelených fazuliek
- 2 PL oleja alebo margarínu
- tretina šálky sušených brusníc
- pol kl soli
- štvrť šálky šťavy z manga
Postup:
1. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu a privedieme ju k varu. Do vriacej vody ponoríme zelené fazuľky.
2. Fazuľky necháme variť päť minút alebo kým sú takmer mäkké, nesmieme ich však rozvariť. Potom ich scedíme a necháme odkvapkať.
3. Olej alebo margarín rozohrejeme pri strednej teplote vo veľkej panvici a pridáme zelené fazuľky. Necháme ich restovať 1 - 2 minúty, potom pridáme brusnice a mangový džús.
4. Všetko opatrne premiešame, dochutíme soľou a dusíme ďalšie 3 - 4 minúty za občasného miešania, až kým sa väčšina tekutiny vstrebe.
Tip lenivého labužníka
Brusnice rozvaríme vo vode na kašu, pridáme cukor, klinčeky, nastrúhanú citrónovú kôru, prilejeme víno a varíme tak dlho, kým omáčka nie je hustá, podľa chuti ju osolíme. Omáčka je vhodná na ozdobu rôznych jedál.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK