Peter Matyšák: V pracovni prichýli aj svätého Urbana
Vinár Peter Matyšák má dve kancelárie - jednu v hoteli Matyšák v Bratislave, druhú v sídle firmy Víno Matyšák v Pezinku.
V pezinskej kancelárii, ktorú nám ukázal, trávi asi štvrtinu svojho pracovného času. Zvyšok vyplnia rokovania a vybavovačky v Bratislave.
Oválnu pracovňu nepotrebuje
Podľa neho má byť zo vzhľadu kancelárie jasné, že sa v nej pracuje. Preto ani tá jeho nemôže byť sterilne uprataná. "Chcel som, aby moja kancelária bola vysoko funkčná. Je malá, ale mám v nej všetko, čo potrebujem - počítač, kopírku, počítačku peňazí. Vo firme pracuje 140 ľudí, širší manažment tvorí 14-15 ľudí. Porady zvyčajne prebiehajú v zasadačke, ale krátke porady najužšieho vedenia sa konajú tu u mňa. Za stôl sa zmestí akurát päť ľudí - výkonný, obchodný a výrobný riaditeľ plus pivničný majster a ja. Nepotrpím si na žiadny luxus, nábytok sme vyberali so synom Marekom - bol pomerne lacný, ale úspech firmy sa podľa mňa ukazuje na niečom inom. Videl som aj kancelárie, ktoré pripomínali Oválnu pracovňu, to nepotrebujem, som spokojný tu."
Peter Matyšák šéfuje rodinnej firme, syn aj dcéra pracujú s ním. Má už aj vnúčatá a rád si ich pripomína aj na fotkách vo svojej kancelárii. "S dcérou aj synom som každý deň, takže na fotkách mám vnúčatá. Jedna má síce už osemnásť rokov, ale na obrázku ju mám ešte ako dieťa, vnuk má trinásť. Mám tu aj fotku nebohej mamy. Fotky rodiny striedam, je fajn mať ich v kancelárii."
Vzápätí si spomenie na svoju prvú kanceláriu z čias keď bol riaditeľom horského hotela na Babe. "Mal som 29 rokov. Vtedy sa mi nepáčilo, keď mal niekto v kancelárii rodinné fotky, ale asi sa vekom stávam sentimentálnym. Raz za čas to tu upracem, keď získam nové ocenenia, vystavím si ich. Sú tu aj drevorezby od nášho dvorného rezbára - kým im nájdem miesto, mám ich dočasne v kancelárii. Ani svätý Urban, patrón vinohradníkov, tu nemusí byť nastálo. Je naším symbolom, máme možno tridsať jeho sošiek - v hoteli, v pivniciach a vinotékach, reštauráciách," hovorí Matyšák.
Ako sa buduje značka
Kedysi mal veľkú kanceláriu, v ktorej pracoval spoločne s ďalšími kolegami. Po čase si však zriadil vlastnú kanceláriu, hoci aj malú. "Keď totiž čokoľvek tvorím, vyrušuje ma aj rádio. Na prácu potrebujem ticho. Lenže vždy zvoní niektorý telefón, chodia ohlásené aj neohlásené návštevy. S tým treba rátať," vysvetľuje.
Peter Matyšák zastrešuje celý podnik, ktorý zahŕňa hotel, gastronomickú aj vinársku časť. "Raz ma prišiel pozrieť kamarát z Ameriky a chcel so mnou stráviť celý pracovný deň. Už poobede skonštatoval, že by skončil u psychiatra. Gastronómia a víno síce úzko súvisia, ale aj tak všade robíte čosi iné. Teraz napríklad chystáme pekáreň, tu mám kalkulácie, s chlapcami sme riešili najbližšiu kampaň, či nakúpime tri alebo tri a pol milióna kilogramov hrozna, odkiaľ, za koľko a tak ďalej a vzápätí riešim výrobu ekologickej zeleniny. Riadenie hotela zasa vyžaduje zaoberať sa jedálnym lístkom, ubytovaním... Niekedy je to veľmi pestré, ale zasa je to zaujímavé. A to som ešte nespomenul personálne otázky. Môj americký kamarát z toho bol hotový. Navyše veľa mojich známych volá priamo mne, keď chcú mať u nás nejakú akciu. Nemuseli by to síce vybavovať priamo so mnou, ale ja to rád urobím."
A obľúbený kútik v pracovni? Matyšák sa usmeje pod fúzy a ukazuje na počítačku peňazí: tu. "Mojou métou je dosiahnuť do pol druha roka vyrovnanie dlhov. Ak sa toho dožijem, budem môcť jedného dňa povedať: s rodinou sme za dvadsaťpäť rokov od nuly vybudovali úspešný podnik. A neskromne si myslím, že už aj značku. Na to sa teším, aj keď budem zasa starší. Hoci ja som sa narodil 29. februára, takže som oslávil ešte len pätnásť narodenín," smeje sa.
Text: kse pre Pravda magazín
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu