Zdravé varenie
Aby sme mohli zdravo variť, potrebujeme k tomu správne hrnce.
Parný hrniec:
ideálny v kuchyniach, kde chýba sporák, pretože parný hrniec sa používa samostatne, ohrieva sa sám. Skvelý je najmä na zdravú prípravu potravín. Potraviny vložíte do jednotlivých misiek, podľa počtu poschodí hrnca, príslušnú nádobu naplníte vodou, zapnete a môžete variť. Olej ani maslo nepotrebujete. Výhodou je, že v hrnci naraz pripravíte mäso, zeleninu aj prílohu, a pritom jednotlivé vône pokrmov zostanú zachované.
Rímsky hrniec:
hrniec vyrobený z pálenej hliny sa používa na pečenie mäsa, zeleniny, zemiakov, ale pri použití papiera na pečenie sa v ňom dá upiecť aj koláč alebo zákusok. Pečie sa v ňom bez tuku, hrniec sa pred použitím namáča na dvadsať minút do vody. Potom sa doň naložia potraviny. Mäso, zeleninu aj zemiaky možno piecť naraz a už nie je potrebný žiaden tuk.
Hrniec s časovačom:
nazýva sa aj pomalý hrniec a je to nádoba s časovačom a keramickou vložkou. Do hrnca možno dať všetky prísady naraz, nepoužíva sa tuk. Stačí zapojiť do elektriny a nastaviť čas varenia.
Panvica bez použitia oleja:
výrobcovia stále zlepšujú ich povrch tak, aby sa na varenie nemusel používať takmer žiaden alebo vôbec žiaden tuk. Pri mnohých stačí použiť len olej v spreji, ktorý presne nameria potrebnú dávku a vy to s množstvom tuku nepreženiete.
Silikónová forma na pečenie:
využijete ju pri pečení zákuskov a koláčov. Má povrch, na ktorý sa cesto nelepí, netreba ju teda vymazávať tukom.
Text: -bs- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK