Zdravé varenie
Aby sme mohli zdravo variť, potrebujeme k tomu správne hrnce.
Parný hrniec:
Rímsky hrniec:
hrniec vyrobený z pálenej hliny sa používa na pečenie mäsa, zeleniny, zemiakov, ale pri použití papiera na pečenie sa v ňom dá upiecť aj koláč alebo zákusok. Pečie sa v ňom bez tuku, hrniec sa pred použitím namáča na dvadsať minút do vody. Potom sa doň naložia potraviny. Mäso, zeleninu aj zemiaky možno piecť naraz a už nie je potrebný žiaden tuk.
Hrniec s časovačom:
nazýva sa aj pomalý hrniec a je to nádoba s časovačom a keramickou vložkou. Do hrnca možno dať všetky prísady naraz, nepoužíva sa tuk. Stačí zapojiť do elektriny a nastaviť čas varenia.
Panvica bez použitia oleja:
výrobcovia stále zlepšujú ich povrch tak, aby sa na varenie nemusel používať takmer žiaden alebo vôbec žiaden tuk. Pri mnohých stačí použiť len olej v spreji, ktorý presne nameria potrebnú dávku a vy to s množstvom tuku nepreženiete.
Silikónová forma na pečenie:
využijete ju pri pečení zákuskov a koláčov. Má povrch, na ktorý sa cesto nelepí, netreba ju teda vymazávať tukom.
Text: -bs- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK