Hubovo-pohánkový burger - pripravte niečo pre vášho školáka
Chcete spraviť radosť vašej ratolesti a zároveň jej naservírovať niečo chutné a zdravšie? Tak potom vyskúšajte hubový hamburger.
Hubovo-pohánkový burger
Potrebujeme:
- 150 g pohánkovej lámanky
- 100 g šampiňónov
- 100 g hlivy ustricovej
- 50 g kuriatok
- 50 g húb portobello
- 150 g cibule
- 30 g cesnaku
- 5 g čili papričiek
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 vajce
- 30 g petržlenovej vňate
- 20 g bazalky
- 30 g parmezánu
- 100 g citróna
- 200 g paradajok
- 20 g cukru
- 0,1 l oleja
- 4 sezamové žemle
- 80 g listového šalátu
- Uhorkové tzaziky:
- 200 g šalátovej uhorky
- 30 g reďkovky
- 10 g cesnaku
- 10 g čerstvého kôpru
- 50 g bieleho jogurtu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 30 g citróna
Postup:
1. Pohánku prepláchneme v studenej vode a dáme variť so soľou do vody (1,5-násobku hmotnosti pohánky, pri 150 g pohánky do 0,225 l vody). Varíme asi 2 - 3 minúty, odstavíme na 15 minút zakryté v hrnci a necháme vychladnúť.
2. Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak a čili, pridáme na jemno nakrájané huby, osolíme, okoreníme a dusíme do odparenia tekutiny. Na záver pridáme citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru.
3. Zmes necháme vychladnúť a pridáme nasekané bylinky, nastrúhaný parmezán a vajce. Premiešame, dochutíme a primiešame vychladnutú pohánku. Vytvarujeme burgery a dáme do chladu stuhnúť.
4. Paradajky nakrájame na kocky a na oleji ich podusíme s trochou cukru, soli a korenia .Použijeme ich vychladené ako paradajkový dresing. Neskôr opečieme na oleji hubové burgery z obidvoch strán do zlata. Ak by sa zdali príliš krehké, môžeme ich piecť aj v rúre asi 15 - 20 min. na 170 stupňoch.
5. Podávame v opečenej žemli s ochuteným listovým šalátom a paradajkovým dresingom. Vhodnou prílohou sú uhorkové tzaziky, ktoré pripravíme zmiešaním všetkých surovín a schladením.
- Pohánku pri varení neceďte. Zliali by ste vzácny rutín, ktorý pohánka obsahuje.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty pripravil: Tomáš Sika, šéfkuchár reštaurácie Signature hotela Mercure Bratislava Centrum
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu