Kysnuté rožky troch chutí - na víkendový stôl
Príprava ksynutých koláčov na víkendový stôl je na Slovensku doslova tradíciou. My vám ponúkame recept na chutné rožteky.
Kysnuté rožky troch chutí
Potrebujete:
- 1 kg hladkej múky
- 40 g droždia
- 200 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 400 ml mlieka
- 150 ml oleja
Kokosová plnka:
- 200 g strúhaného kokosu
- 100 ml mlieka, 100 g kryštálového
- hrozienka
Orechová plnka:
- 200 g mletých orechov
- 100 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- štipka citrónovej kôry
- pár kvapiek rumu
Lekvárová plnka:
- 100 g slivkového lekváru
Postup:
1. Z uvedených surovín vymiesime vláčne cesto a necháme ho kysnúť. Potom ho rozdelíme na osem bochníkov.
2. Každý bochník vyvaľkáme na kruh a rozdelíme na osem častí. Naplníme ich rôznymi plnkami, zrolujeme do tvaru rožka.
3. Rožky poukladáme na vymastený plech a pečieme približne 15 minút na 180 °C.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravila: Helena Podhorská, kuchárka Novej menzy v Žiline
Foto: Robert Huttner pre Pravdu