Presunúť na hlavný obsah

Trochu pekárskej osvety - ako na karamel, čo s plnkami do koláčov

Recepty

Pečenie je samo osebe umením. Prináša mnoho úskalí...

Od správnej voľby surovín, ich množstva a pomeru, až po čas pečenia a konečnú úpravu múčnikov. Prečítajte si niekoľko rád, ktoré vám pomôžu práve pri záverečnej fáze prípravy koláčov, zákuskov a tort.

Ako zabrániť zvlhnutiu korpusu
Ak nechceme, aby tortový korpus alebo piškótové cesto pod náplňou (krémom alebo šľahačkovou plnkou) zvlhli, je dobré poprášiť ich stužovačom šľahačky až potom navrstviť náplň.

Ako si uľahčiť pečenie
Ak si chceme uľahčiť pečenie, napečieme si korpusy do zásoby, aby sme sa pri príprave múčnikov nezdržiavali, a zamrazíme ich. Piškótové  cesto vydrží v mrazničke až tri mesiace.

Ako plniť múčniky
Správny postup pri konečnej úprave múčnikov spočíva v tom, že krémom ich plníme, až keď je korpus úplne vychladnutý. Inak sa krém roztečie alebo stratí požadovanú štruktúru a kvalitu.

Ako dosiahnuť krehkosť pečiva
Drobné pečivo je dobré piecť niekoľko týždňov pred konzumáciou a nechať ho odležať uzavreté v nejakej nádobe. Aby bolo pečivo pekne krehké, pridáme do nádoby kúsok olúpaného jabĺčka.

Ako krájať tortu
Aby jednotlivé dieliky torty boli krásne hladké na ploche rezu, krájame tortu teplým nožom. Pripravíme si vyššiu úzku nádobu s teplou vodou a v nej nôž po každom odkrojení namáčame.

Ako odstrániť z nádoby karamel
Ak máte v hrnci zaschnutý karamel, nesnažíme sa ho zoškrabať alebo používať iné mechanické postupy, ale jednoducho naplníme nádobu až po okraj vodou a varíme, kým sa karamel nerozpustí.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK