Neodolateľná hostina: Dubákové rizoto s chrumkavou kačkou
Rozmýšľate, čím si uctiť hostí a neupadnúť do rutiny? Skúste menu v talianskom štýle.
Príprava: 30 minút
Potrebujeme:
320 g ryže (San andres, arborio)
280 g čerstvých dubákov
12 g cesnaku
20 ml olivového oleja
120 g šalotky
soľ
250 ml bieleho vína
320 g kačacích pŕs
čerstvú pažítku
čerstvý tymian
200 ml silného hovädzieho vývaru
180 g parmezánu
80 g masla
Postup:
1 Ryžu (San andreas alebo arborio) opražíme na šalotke a za stáleho miešania pridávame biele víno tak, aby mala zmes krémovú konzistenciu. Postupne pridávame nakrájané dubáky a zalievame vývarom, pridáme cesnak, soľ, tymian a na konci primiešame nastrúhaný parmezán a čerstvo nasekanú pažítku.
2 Kačacie prsia jemne narežeme na vrchu kože, osolíme a okoreníme. Dáme piecť na rozohriatu panvičku kožou nadol, opečieme z obidvoch strán a dáme na asi 6 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov.
Náš tip:
Dubáky možno nahradiť zmesou lesných húb, parmezán zasa syrom pecorino a namiesto kačky si možno rizoto dať aj s kuracími stehienkami.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Rupčík, šéfkuchár reštaurácie Diplomat v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu