Poznajte výhody a nevýhody jednotlivých druhov grilov
Na trhu sa nachádza niekoľko typov grilovacích zariadení. Prinášame vám prehľad ich výhod a nevýhod.
- pri drevenom grile si možno zvoliť z dvoch spôsobov grilovania: nepriame a priame. Pri priamom grilovaní sa mäso kladie priamo na rozžeravené uhlie, toto grilovanie si nevyžaduje dlhší čas. Nepriame pečie pomalšie, rovnomernejšie a šetrnejšie. Mäso sa nevrství priamo na uhlíky, ale po stranách spodnej časti grilu, všetko sa potom zakryje poklopom
Výhody: ľahká manipulácia; široký výber rôznych druhov; relatívne nízka cena; typická nezameniteľná chuť ugrilovaného pokrmu
Nevýhody: gril je potrebné čistiť po každom grilovaní od popola; nemožno regulovať teplotu, možno len regulovať prístup vzduchu
Plynový gril:
- grilovanie na ňom pokladajú lekári za zdravšie ako grilovanie na grile na drevené uhlie. Najzdravšie sú takzvané RBS grily, kde nedochádza k priamemu kontaktu tuku so žiarou, a to z dôvodu, že teplo ide zo strán grilovacieho priestoru a tuk odkvapkáva do nádoby s vodou a so žiarom nedochádza vôbec do kontaktu
Výhody: dym pri grilovaní nestúpa; zdravý spôsob grilovania; príprava grilu netrvá dlho, netreba rozkurovať drevené uhlie; možnosť regulovať plamene; prevádzkovo najlacnejší z rôznych druhov grilu; nevzniká žiadny odpad z popola, preto je jeho čistenie veľmi ľahké
Nevýhody: vyššia cena ako pri grile na drevené uhlie; môže byť ťažký a neskladný
Elektrický gril:
- predstavuje najjednoduchší spôsob grilovania. Stačí elektrická zásuvka a môžete grilovať. Jeho prevádzka je rýchla a čistá
- dá sa rozobrať na časti, a preto je jeho čistenie ľahké, nevzniká pri ňom dym, a tak ho možno používať aj v uzatvorených priestoroch
Výhody: zdravý spôsob grilovania; prenosný na akékoľvek miesto s elektrickou zásuvkou; rýchla a jednoduchá obsluha; nenáročná údržba; možnosť grilovania v interiéri i na balkóne
Nevýhody: chýba typická chuť grilovaného jedla, ktorú dodáva dym a použiť ho možno len na miestach s prívodom elektriny
Lávový gril:
- ide o variant plynového alebo elektrického grilu, kde plyn alebo elektrina zohrievajú lávové kamene
- lávové kamene ležia na dne grilu a teplom, ktoré vyžarujú, postupne ohrievajú grilovaný pokrm
- vďaka povrchu sú lávové kamene schopné nasávať odkvapkávajúci tuk, ktorý sa neprepaľuje a nevylučujú sa tak z neho prípadné škodlivé látky
- lávové kamene majú samočistiacu schopnosť a vydržať by mali celú jednu sezónu, meniť ich treba, keď sa začnú drobiť
- pred grilovaním treba desať až pätnásť minút kamene nahrievať
Výhody: lávové kamene zaručujú hygienu pokrmov; samočistiaca schopnosť lávových kameňov
Nevýhody: dlhšia príprava na grilovanie a vyššia zaobstarávacia cena
Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK