Presunúť na hlavný obsah

Zásady bezpečného grilovania

Recepty

Prečítajte si trinásť zásad, čo dodržiavať, aby sa z grilovania nestala nešťastná udalosť.

1. Pred použitím grilu (aspoň pred prvým grilovaním) si prečítajte priložený návod na použitie.

2. Na zapaľovanie nikdy nepoužívajte horľavé látky ako benzín alebo lieh. Nepoužívajte tekuté zapaľovače na báze alkoholu, predstavujú požiarne i bezpečnostné riziko.

3. Nepoužívajte nekvalitné drevo. Drevo nesmie byť špinavé, vlhké alebo chemicky upravované.

4. Gril musí stáť na rovnej ploche.

5. Gril nepremie­stňujte­, kým sú v ňom ešte žeravé uhlíky.

6. Grilujte len v otvorenom priestore.

7. Mäso pripravujte na alobale alebo grilovacej mriežke- zabránite kvapkaniu horúceho tuku na rozpálené uhlie a tým vytváraniu rakovino­tvorných­ látok.

8. Na rozpálenom grile nepoužívajte oleje v spreji, používajte "maslovačku" namočenú v oleji alebo grilovacie marinády.

9. Na manipuláciu s jedlom nepoužívajte klasický kuchynský príbor. Vhodné sú dlhé vidličky a nože, najlepšie antikorové. Najvhodnejšia je grilovacia súprava náradia. Na grilovanie rozpadáv­ajúcich­ sa potravín radšej používajte minirošty a košíky - zabránite tak popáleniu rúk. Nepoužívajte ani umelohmotný riad.

10. Zástera, ktorou si chránite odev, by mala byť z hrubšieho materiálu ako klasická kuchynská. V nijakom prípade nepoužívajte umelohmotnú zásteru.

11. Držte deti a domáce zvieratá z dosahu rozpáleného grilu.

12. Po skončení grilovania dôkladne uhaste žeravé uhlíky. Nehaste nikdy plamene v grile vodou. Zaduste plamene nedostatkom kyslíka - priklopte gril vekom, zastavte prívod plynu a uzavrite ventilačné klapky veka grilu.

13. Po skončení grilovania na plynovom grile vždy uzatvorte regulačný ventil na grile, ale aj na plynovej fľaši.

Text: Zuzana Hlavačková pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK