Presunúť na hlavný obsah

Tvarohový koláč na plech - pohostite návštevu ľahkou dobrotou

Recepty

Ďalší chutný dezert z tvarohu, ktorým môžete potešiť svoje ratolesti aj návštevu.

Tvarohový koláč na plech

Potrebujeme:
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 100 g masla alebo margarínu

Na náplň:
- 1 kg odtučneného tvarohu
- 175 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 vajcia
- 60 g jemného zemiakového škrobu solamyl
- 400 ml smotany na šľahanie
- 50 g plátkov mandlí
- Na ozdobenie:
- 1 balíček škoricového cukru

Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vajcia a maslo alebo margarín. Ručne spracujeme na mrveničku.

2. Mrveničku rovnomerne rozložíme na vymastený plech a polievkovou lyžicou pritlačíme k plechu.

3. Na prípravu náplne dobre premiešame tvaroh, cukor, vanilínový cukor, vajcia a solamyl. Zo smotany ušľaháme pevnú šľahačku a pridáme ju do tvarohovej zmesi. Hmotu rozotrieme na mrveničkový základ, uhladíme povrch a posypeme plátkami mandlí. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C, v plynovej na stupni 3).

4. Plech postavíme na kuchynskú mriežku. Ešte horúci koláč posypeme škoricovým cukrom. Necháme vychladnúť.

Tip: Do tvarohu môžeme podľa chuti pridať aj 100 g hrozienok.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Pravda magazín
Recepty a foto: Dr. Oetker