Zdravý gril a omáčky
Grilovať sa dá dobre a zároveň zdravo.
Výhody kameňa
Skúste zdravé grilovanie na lávovom kameni. Eliminujete priamy kontakt grilovaného pokrmu s plameňom a vylúčite tak tvorbu karcinogénnych látok. Aj samotná prevádzka grilu je jednoduchšia, kamene úplne prehoria a gril sa ľahšie vyčistí.
Popustiť liace fantázii
Čo by to bolo za grilovanie bez dipov, omáčok či dressingov. Niekto má osvedčené domáce recepty, iný sa po ne vydá do obchodu. Do kúpenej majonézy stačí pridať biele víno alebo pivo, džem, cesnak, cibuľku, červenú repu, čerstvý zázvor, citrónovú či pomarančovú kôru – fantázia nemá hraníc.
Vareškov tip
Špekáčiky v slanine
Špekáčiky olúpeme, pozdĺžne narežeme, vytvorené vrecko natrieme horčicou a vsunieme doň plátok cibule a syra. Špekáčik posypeme korením a paprikou, zabalíme do anglickej slaniny, pripevníme špáradlami a grilujeme.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na dobrú grilovačku
Mäso
Bezmäsitá grilovačka sa azda ani nedá vychutnať, samozrejme, tie správne "grády" dodá mäsku marináda pripravená na desiatky, ba stovky spôsobov.
Drevené uhlie
Klasické palivo, ktoré v lete rozvoniava v záhradách, mäso pri jeho použití získa pekne chrumkavú škrupinku, ktorá tak chutí, potvorka nezdravá.
Majonéza
Klasická pochutina na prípravu omáčok ku grilovaným dobrotám. Ak sa obávate letnej salmonelózy, môžete ju pokojne nahradiť nízkotučným jogurtom.
Olivový olej
Odporúčaný olej na prípravu marinád, ale aj na prípravu šalátov či iných jedál. Má celý rad blahodarných a liečivých účinkov na ľudský organizmus.
Grilovacie korenie
Univerzálna koreniaca zmes na všetky druhy mäsa, veľmi rôznorodá, zvyčajne na báze sladkej či pálivej papriky, čierneho korenia a šalvie.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSOCK