Dezert ako stvorený na leto - vanilková nadýchaná pannacotta
Pripravte si tradičný taliansky dezert podľa receptu šéfkuchára Miroslava Heredoša.
Vanilková pannacotta s ovocím
Potrebujete:
- 400 ml smotany na varenie
- 1 vanilkový struk
- 50 g kryštálového cukru
- 3 plátky želatíny
- 200 g jahôd
- 100 g hnedého cukru
- 50 g medu
- 50 g čerstvej mäty
Postup:
1. Smotanu s obsahom vyškrabaného vanilkového struku a 50 g kryštálového cukru privedieme do varu a prevaríme. (V doslovnom preklade pannacotta znamená prevarená šľahačka, respektíve varená šľahačka.) Prevarenú smotanu precedíme cez jemné sitko.
2. Želatínu dáme na štvrťhodinu napučať do studenej vody a potom ju vložíme do teplej ochutenej šľahačky. V žiadnom prípade nesmieme ďalej variť, pretože želatína by stratila účinok. Nalejeme do formičiek a tri hodiny necháme tuhnúť v chladničke.
3. Pannacottu vyklopíme na tanier a aranžujeme s jahodovým pyré, ktoré pripravíme tak, že jahody povaríme s hnedým cukrom, počas 15 minút odparíme a rozmixujeme. Necháme vychladnúť a na tanier štetcom urobíme vzor. Na tento vzor naukladáme bobuľové ovocie. Pridáme mätový med: med zmiešame s nasekanou čerstvou mätou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Miroslav Heredoš, šéfkuchár Sky bar & restaurant v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu