Tri rady rady na vydarené grilovanie
Pri grilovaní sa ľahko z chutného mäska môže stať jedlo, ktoré zaťaží zažívací systém a narobí zbytočne neplechu. Ako tomu zabrániť?
V prvom rade by sme mali mať kvalitný rošt s drážkou na odtekanie tuku a štiav. Tieto tekutiny by nemali kvapkať na uhlie, spôsobujú jeho zbytočné tlenie, tuky sa prepaľujú a ak dôjde i k prepáleniu samotného mäsa, môžu vznikať karcinogénne látky.
Svoje klady má pri grilovaní aj marináda. Surové mäso marinujte niekoľko hodín pred grilovaním, najlepšie celých 24 hodín v chladničke. Vďaka niekoľkým kvapkám citróna alebo marinovaním v bielom jogurte či mlieku bude krásne krehké. Pred grilovaním ho príliš nesoľte, bolo by suché.
Prsty si budete oblizovať, pokiaľ grilované jedlo doplníte chutnou omáčkou. Vyskúšajte omáčku z modrého syra. Jedno balenie nivy nastrúhame najemno, zmiešame s tatárskou omáčkou a nasekanou pažítkou. Omáčka je vhodná ku grilovaným červeným mäsám alebo na namáčanie surovej zeleniny – mrkvy či zelerových stoniek.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK