Kubánska dobrota - pikantný šalát stvorený na leto
Šéfkuchár Richard Noskovič vraj dokáže pripraviť jedlo, ktoré ulahodí každému gurmánskemu jazýčku. Rád experimentuje. Dôkazom je aj jeho letné menu á la Kuba. Ponúkame z neho prvý recept.
Pikantný šalát z mladej zeleniny, divej ryže, s krevetami a avokádovou omáčkou
Potrebujeme:
- mladú mrkvu
- 1 papriku
- 50 g cukety
- čili omáčku
- 10 g naturálnej ryže
- avokádo
- olivový olej
- 20 g červenej cibule
- soľ
- 50 g kreviet
- 1 dl bieleho vína
- 50 g masla
- cesnak
- petržlenovú vňať
- šťavu z grepu červeného
Postup:
1. Ryžu opláchneme pod studenou vodou a dáme variť do osolenej vody. Keď je skoro uvarená (al dente), tak ju scedíme a odložíme do misky.
2. Očistíme mrkvu, papriku a cibuľu, poumývame zeleninu aj cuketu a nakrájame na rezančeky. Olivový olej si dáme na panvičku, zohrejeme, pridáme nakrájanú zeleninu aj s cibuľou, osolíme a restujeme asi 5 minút.
3. Pridáme čili omáčku, uvarenú ryžu a dochutíme soľou. Necháme vychladnúť.
4. Očistíme avokádo a roztlačíme ho v mažiari alebo veľkou lyžicou v miske. Pridáme soľ, olivový olej, šťavu z grepu a všetko spolu premiešame. Ak necítime grep, pridáme ešte grepovú šťavu, na chuti záleží.
5. Krevety umyjeme (ak máme čerstvé krevety, odstránime črievko). Maslo dáme na panvičku. Na rozohriate pridáme krevety, osolíme a restujeme, kým nezružovejú. Pridáme biele víno, cesnak, petržlenovú vňať a podusíme.
6. Všetko podávame vychladnuté. Najskôr naaranžujeme šalát, na to poukladáme krevety. Omáčku môžeme naservírovať zvlášť na tanieri, prípadne v omáčniku, alebo ňou môžeme krevety jednoducho preliať.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Zdeno Gáfrik pre Magazín Pravdy
Recepty pripravili: Richard Noskovič, šéfkuchár Hotela Kaskády v Sielnici
Foto: TRUMPETER