Skvost zvaný rukola
Pod pôvodným názvom rucola sa táto zdravá bylinka dostala do našich končín z Apeninského polostrova.
Dobyla však najmä grécku či francúzsku kuchyňu a jej charakteristická štipľavá chuť je skvostná a zdobí nielen pizzu, ale aj iné pokrmy stredomorskej kuchyne.
Podobná púpave
Rukola pripomína podlhovastými listami púpavu a dostať ju najmä v supermarketoch, ale dá sa celoročne pestovať aj doma. Na tácku s navlhčenou vatou dáme semienka rukoly a udržiavame ju na okne ako napríklad žeruchu.
Čistič krvi a pečene
Rukola nielenže výborne chutí, ale je aj zdraviu prospešná. Konzumáciou tejto bylinky zásobujeme telo najmä vitamínom C a beta karoténom. Má tiež pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene, posilňuje imunitu a pomáha zaháňať únavu.
Recept: Rukola s paradajkami a syrom feta
Potrebujeme:
200 g rukoly
200 g syra feta
2 PL olivového oleja
kl vínneho octu
8 cherry paradajok
soľ
čierne korenie
Postup:
1. Rukolu umyjeme a vložíme do misy. Pokvapkáme octom a olejom. Osolíme, okoreníme a premiešame.
2. Paradajky nakrájame na polovičky a pridáme do šalátu, syr nakrájame na kocky. Túto jednoduchú lahodnú pochúťku je dobre podávať vychladenú.
Tip lenivého labužníka
Zmiešame olivový olej, balzamikový ocot a soľ. Rukolu a paradajky umyjeme a polejeme zálievkou, parmezán nakrájame na hoblinky a nasypeme na šalát.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK