Presunúť na hlavný obsah

Histamínová intolerancia sa nazýva i nepravou alergiou

Zdravie a relax

Na Slovensku týmto ochorením trpia takmer 3% detí a dospelých. Príznaky histamínovej intolerancie sú podobné tým, ktoré majú ľudia s alergiou. Napriek tomu, ochorenie nie je alergiou, "iba" intoleranciou.

Organizmus totiž nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave a preto telo reaguje príznakmi podobnými alergii. Nejedná sa však o alergiu. Problém je i v tom (preto sa aj HIT ťažko diagnostikuje), že okrem histamínovej intolerancie (tzv. HIT) môžete mať i "pravú" alergiu na potraviny, pele či roztoče. Bohužiaľ, nie každý alergiológ či imunoalergiológ na toto ochorenie myslí hneď od začiatku a tak sa môže stať, že vás lieči na alergiu a vám sa príznaky nezmierňujú, skôr naopak. Preto, ak máte akékoľvek podozrenie, že sa HIT môže týkať i vás, požiadajte svojho lekára o vykonanie krvných testov.

Viete, ako sa histamínová intolerancia prejavuje?
- máte tráviace ťažkosti ako hnačka, plynatosť, kŕče a bolesti v bruchu alebo zvraciate
- na koži sa vám spravila žihľavk či akné
- trápia vás bolesti hlavy
- máte upchaný nos či vodnatú nádchu (rovnakú ako pri sennej či alergickej nádche)
- ťažko sa vám dýcha
- búši vám srdce
- svrbí vás telo
- trpíte bolestivou menštruáciou
- ste chronicky unavený
- máte poruchy spánku

Spozorovali ste na sebe niektoré z vyššie uvedených príznakov? Neváhajte a navštívte alergiológa, ktorý môže spraviť potrebné krvné vyšetrenie. Ak sa u vás potvrdí HIT, budete musieť dodržiavať prísnu diétu, lebo spúšťačom problémov môže byť ktorákoľvek potravina.

Týmto, by ste sa však mali rozhodne vyhnúť:
- mliečne výrobky najmä plesňové syry, acidofilné mlieka a probiotické jogurty
- citrusy
- kysnuté cesto a všetko, kam ide droždie
- červená fazuľa, sója, pohánka
- polotovary a konzervované potraviny
- kyslá kapusta a všetky kvasené potraviny npr. ocot
- majonéza a tatárska omáčka, kečup, horčica
- špenát, rajčiny, baklažán
- orechy
- ananás, jahody, ríbezle, banány, kiwi
- vaječný bielok
- ryby a kuracie mäso
 - káva, čaj, kakao, čokoláda
- alkohol
Pozor si dajte aj na konzervačné látky a stabilizátory v potravinách. Taktiež je dobré sledovať informácie o liekoch, ktoré pravidelne užívate.

Text: -kk- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock