Presunúť na hlavný obsah

Šikovné rady do kuchyne: Ako na kuracinu, čo s bobkovým listom?

Recepty

Viete, ako vybrať správne a chutné kuracie mäso či ako sušiť ovocie? Ponúkame vám stručné rady do kuchyne.

Vyberajte pozorne

Pár osvedčených pravidiel pri kúpe kurčaťa: igelitový obal nemá byť zahmlený, na povrchu kuraťa nesmú byť zrazeniny a krvné podliatiny a oplatí sa vyberať  kurčatá z chovov, kde môžu behať voľne.

Diétny poklad
Kura sa často odporúča pri diétach. Má zo všetkých druhov mäsa najnižšiu energetickú hodnotu. Jeho jednotlivé časti sa od seba nutrične líšia, najdiétnejšie sú prsia, na opačnom konci sú stehná a krídla. Podobne je to s bielkovinami - najviac ich nájdeme v prsiach.

Kvalita nadovšetko
Na sušenie ovocia a zeleniny si vyberáme len a len čerstvé, zrelé, kvalitné, ale hlavne nepoškodené suroviny, ktoré nesmú byť nahnité ani plesnivé. Treba sa vyhnúť aj mierne otlčeným plodom, ktoré na prvý pohľad vyzerajú zdravo.

Bylinkové pravidlo
Jedno z mála korení, ktoré sa používa celé, je bobkový list. Dávame ho do jedla hneď na začiatku varenia a vyberáme až na konci. Naopak, platí pravidlo, že najemno nakrájané bylinky pridávame do pokrmov až ku koncu varenia, aby sa zachovala nielen ich vôňa, ale aj farba.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK