Presunúť na hlavný obsah

Mrkvová halva - dezert podľa indických šéfkuchárov

Recepty

Zo série indických špecialít sme pre vás na záver pracovného týždňa vybrali dezert z mrkvy s mandľami a pistáciami.

Mrkvová Halva

Potrebujeme:
- 500 g očistenej a nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 3 šálky mlieka
- pol ČL sušených kardamómových semien
- 3 PL masla ghee
- 2 PL hrozienok
- pol šálky nalúpaných a nasekaných mandlí alebo kešu orieškov
- 1 šálka cukru
- pol šálky smotany
- Na ozdobenie:
- nakrájané a pečené mandle
- pistácie

Postup:
1. Umytú a nastrúhanú mrkvu vložíme spolu s mliekom a smotanou do väčšej panvice. Privedieme do varu za stáleho miešania. Pokračujeme vo varení zmesi, až kým sa nezníži objem na polovicu.

2. Vmiešame cukor a pokračujeme vo varení zmesi ďalších 10 minút. Znížime teplotu na minimum a pridáme maslo ghee a mandle.

3. Varíme ďalej, až kým nie je halva dostatočne hustá, aby sa dala oddeliť od bokov panvice. Vezmeme z ohňa a pridáme kardamóm.

4. Halvu rozdelíme do servírovacích misiek, ozdobíme orechmi, pečenými mandľami a pistáciami. Servírujeme teplé alebo pri izbovej teplote.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravili: Hemant Chaudhry a Devki Paswan z reštaurácie Krishna na boteli Marína v Bratislave
Foto: Robert Huttner pre Pravdu