Presunúť na hlavný obsah

Americký špenátový svalovec - spoznajte zázračnú zeleninu

Recepty

Postavička Pepka námorníka sa objavila v USA roku 1929 ako reklama na špenát. Niekto vtedy urobil chybu vo výpočtoch a zaradil zle desatinnú čiarku pri obsahu železa v špenáte.

Začala sa tak propagovať zdraviu prospešná konzumácia špenátu. Ako príklad poslúžila práve postava Pepka námorníka, ktorého zdrojom sily bola plechovka špenátu. Dnes vieme, že špenát železo obsahuje, ale v menšom množstve a navyše väčšina železa sa bez úžitku vylúči.

Špenát – ostnatý i hladký
Zvyčajne sa na trhu vyskytujú dva druhy špenátu - jeden s ostnatými semenami a hrboľatými listami a druhý s hladkými semenami a okrúhlymi, hladkými listami. Chuťovo medzi nimi nie je veľký rozdiel. Pre osvieženie listov je vhodné krátko ich namočiť v studenej vode.

Náhradníčka loboda
Loboda záhradná je alternatívou špenátu. Je to jednoročná nenáročná zelenina, známa vo farbe žltej, zelenej a červenej. Možno ju variť ako špenát či jesť surovú ako súčasť šalátu, má vysoký obsah vitamínu C. Zbierame celé mladé rastliny alebo odlamujeme spodné listy.

Šťavnatá bravčová panenka na špenáte

Suroviny:
- PL olivového oleja
- 125 g ovocného nízkotučného jogurtu
- 2 červené papriky
- 280 g čerstvého špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 šalotky
- 600 g bravčovej panenky
- 600 g zemiakov

Postup:
1. Mäso očistíme, nakrájame na malé steaky a osolíme. Krátko ho urestujeme na olivovom oleji. Umyté zemiaky so šupkou nakrájame na mesiačiky, papriku a šalotku nakrájame na kúsky.
2. Zemiaky, papriku a šalotku osolíme a opečieme. K zemiakom pridáme opečené bravčové steaky a dopečieme ich.
3. Z jogurtu, cesnaku, soli a PL olivového oleja pripravíme dresing. Na taniere rozdelíme zemiaky, na ne navrstvíme špenát ochutený dresingom a navrch položíme kúsky mäsa.

Tip lenivého labužníka
Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme špenát, podusíme, osolíme, okoreníme, pridáme pár strúčikov prelisovaného cesnaku, muškátový oriešok, vývar, smotanu na varenie, premiešame a polievku povaríme.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK