Presunúť na hlavný obsah

Jelenie stehno s višňami - budete si oblizovať prsty!

Recepty

"Víno je aj v kuchyni ako dobrý priateľ – veľmi dobre sa s ním vychádza," myslí si Mikuláš Marcinka, šéfkuchár hotela Jeleň v Hlohovci. Pripravil pre vás chutný recept k vínu.

Jelenie stehno s višňami

Potrebujeme:
- 600 g jelenieho stehna (alebo vykosteného chrbta)
- 50 g slaniny
- 200 g višňového kompótu
- 1 pomaranč
- 1 kl škrobovej múčky
- cukor
- pomarančový likér alebo griotka
- 2 PL oleja
- 1 kl octu
- borievky
- soľ

Postup:
1. Mäso dobre prešpikujeme slaninou a marinujeme 24 hodín v oleji s octom, borievkami a soľou. Na druhý deň mäso osušíme a prudko opečieme. V rúre pečieme 60 až 90 minút najprv prikryté alobalom, neskôr odokryté. Podlievame malým množstvom vody.
2. Šťavu z kompótu zahrejeme, časť studenej šťavy zmiešame so škrobovou múčkou, pridáme k zahriatej šťave a krátko povaríme. Pridáme višne, šťavu z pomaranča, trochu osladíme, dochutíme pomarančovým likérom alebo griotkou.
3. Plátky upečeného mäsa prelejeme omáčkou a obložíme višňami.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Mikuláš Marcinka, šéfkuchár hotela Jeleň v Hlohovci
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu