Jahoda je lahodný plod zeme
Už pravekí ľudia, neskôr Rimania a stredovekí mnísi si na jahodách radi pochutnávali. Používajú sa v teplej i studenej kuchyni.
Sú vynikajúce na prípravu a zdobenie rôznych dezertov a šalátov. Zaujímavou alternatívou je príprava studených omáčok a polievok. Hodia sa na výrobu rôznych krémov, pien a želé. Netreba zabudnúť ani na preslávenú delikatesu - jahody so šampanským vínom.
Jahodová chyba lávky
Jahody veľmi rýchlo podliehajú plesniam, preto si ich pri nákupe dobre prezrite. Na povrchu by nemali byť doráňané, inak sa rýchlo kazia. Mali by byť pevné, červené a lesklé. Zelené a bledé plody sú nedozreté a príliš tmavočervená farba svedčí o tom, že sú prezreté.
Pomôže aj málokrvným
Plody jahôd sú ako silný antioxidant výborným ovocím na ochranu nervového systému, mozgu a kardiovaskulárneho systému. Sú ovocím, ktoré pomáha proti málokrvnosti, čistí zažívací trakt, podporuje látkovú výmenu, čistí pleť a pôsobí proti zápalom.
Sladučká panna cotta s jahodami
Potrebujete:
- 0,5 l smotany
- 200 ml mlieka
- 3 plátky želatíny
- 40 g cukru
- 16 jahôd
Postup:
1. Plátky želatíny necháme rozmočiť v troške vlažnej vody. Mlieko s polovicou cukru varíme na miernom ohni, pridáme smotanu a keď prejde varom, odsunieme hrniec z platne a do smotany vmiešame rozmočenú želatínu.
2. Jahody rozmixujeme, niekoľko necháme na ozdobu. Pridáme zvyšok cukru a necháme prejsť varom. Na dno pohárov nalejeme jahodovú omáčku a necháme ju vychladnúť.
3. Potom nalejeme teplú uvarenú smotanu a opäť necháme vychladnúť. Nakoniec dolejeme opäť jahodovú omáčku a necháme v chlade stuhnúť. Ozdobíme jahodami.
Tip lenivého labužníka
Limetku očistíme, lístky mäty umyjeme, osušíme, limetku nakrájame na štvrtiny, do vyššieho pohára vložíme limetku, jahody a mätu. Zasypeme cukrom a zľahka roztlačíme, pridáme ľadovú drvinu. Všetko zalejeme rumom, džúsom a sódou.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK