Domáci zajac na víne - cesta, ako si zamilovať zajačinu
Zajačina je pre mnohých mäso, ku ktorému si akosi nevedia vytvoriť vzťah. Ale v prípade receptu s chutným zajacom na víne, si ho určite nájdu.
Zajac na víne
Potrebujete:
- 1 zajac
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 2 lístky šalvie
- 200 ml červeného vína
- 80 g slaniny
- 5 PL paradajkového pretlaku
- kúsok zeleru
- hladká múka
- štipka cukru
- mleté čierne korenie
- vývar
- ocot
- soľ
Postup:
1. Zajaca odblaníme, rozdelíme na porcie, opláchneme ich, osušíme, prešpikujeme časťou slaniny. Naporciované mäso potom zalejeme vodou s prísadou 3 lyžíc octu a necháme najmenej 4 hodiny odležať.
2. Porcie vyberieme z marinády, osušíme, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Zvyšnú slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme, opražíme na plátky nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Potom pridáme porcie zajaca, bobkový list, šalviu a dusíme pod pokrievkou na malom plameni.
3. Po chvíľke pridáme paradajkový pretlak, podlejeme vínom a potom dolejeme trochou vývaru. Mäkké porcie vyberieme, šťavu so zeleninou prelisujeme a dochutíme korením. Porcie zajace vrátime späť a všetko prehrejeme.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: PROFiMEDIA