Recept: Carpaccio z domácich paradajok s chrumkavou slaninkou
Začne sa sezóna paradajok. Vyskúšajte tento recept.
Príprava: 30 minút
Pre 4 osoby potrebujeme:
500 g domácich paradajok
2 PL bieleho vínneho octu
2 PL extra panenského olivového oleja
hrsť mladých listov žeruchy, rukoly, poľníčka či mladej čakanky
200 g slaniny nakrájanej na tenké plátky
100 g tvrdého syru pecorino alebo parmezán
morská soľ
čierne korenie
extra panenský olivový olej
Postup:
1 Paradajky nakrájame na tenké plátky, dáme do misy, pokvapkáme olivovým olejom, bielym vínnym octom, osolíme, okoreníme, zľahka prehodíme a rozložíme na tanier.
2 Tenké plátky rozložíme na plech a dáme do rúry rozohriatej na 230 stupňov pomaly vypiecť do chrumkava - treba to strážiť, aby slanina neprihorela.
3 Chrumkavý cesnak: Cesnak hodíme do väčšieho množstva rozpáleného oleja, krátko ho vyprážame do zlatohneda - nesmie byť horký.
4 Na rozložené paradajky naukladáme slaninku spolu s cesnakom, posypeme kúskami syra a čerstvými zelenými lístkami.
Náš tip:
Toto jedlo je vynikajúce len vtedy, ak máme záruku dobrých paradajok. Môžeme na ne použiť aj iné typy a farby paradajok, napríklad oranžové, na ktorých vynikne slanina.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu