Presunúť na hlavný obsah

Čerstvé ryby a zelenina

Recepty

Poradíme vám, ako spoznáte čerstvú rybu.

Oči ju prezradia

Čerstvá ryba má jasné oči s priehľadnou rohovkou. Keď mäso potlačíme prstom, je tuhé a žiabre sú uzavreté. Keď si chceme dopriať čerstvú rybu, kupujme najlepšie vypitvanú, zbavenú šupín, pravda, ak sa ju nechystáme pripravovať namodro.

Univerzálna príloha
K rybám sa mimoriadne hodí zelenina. Či už pri príprave, alebo len ako príloha, zeleninu by sme v kombinácii s rybou mali používať vždy. Sladkovodné ryby varíme s trochou cibule, mrkvy, petržlenu a zeleru, k morskej rybe pridáme bobkový list a trochu bieleho vína.

Vareškov tip
Bulharská nátierka s majonézou
Štvrť kila uvareného rybieho mäsa nakrájame najemno, osolíme, pridáme dva rozotrené strúčiky cesnaku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Nakoniec vmiešame majonézu.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu rýb
Víno
Biele, ružové, červené či dezertné... Všeobecne platí, že aké víno sme pridali do pokrmu, rovnaká odroda sa podáva aj na zapíjanie jedla.

Miska na marinovanie
Najvhodnejšími dózami na marinovanie sú sklenené alebo porcelánové či plastové misky. Nepokazia totiž arómu pripravovanej pochúťky.

Paradajky
Čerstvé veľké, čerešňové, sušené, naložené v oleji alebo v podobe paradajkového pretlaku. Často sú súčasťou mäsitých i nemäsitých dobrôt k vínu.

Syr
Je veľmi vhodnou potravinou k vínu. Či už ako súčasť jedál alebo samotný na zahryznutie. Správne vybraný syr môže chuť vína podčiarknuť a vylepšiť.

Olivový olej
Hovorí sa, že panenský olivový olej patrí medzi päť najprospešnejších surovín na svete. Už aj v našej kuchyni si nachádza miesto, hoci je drahší.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK