Dobré ryby sú bez chyby
Ryby sú vítanou a zdravou súčasťou jedálneho lístka, hoci u nás v konzumácii stále zaostávajú za ostatnými druhmi mäsa.
Dobré ryby sú bez chyby
Nasoliť
Základom pri príprave rýb je solenie. Soľ má na výslednej chuti najväčší podiel. Ak sa solenie zanedbá, pripravíme sa o gurmánsky pôžitok. Ryby sa musia soliť s dostatočným predstihom pred varením.
Zbaviť pachu
Pri príprave rýb hrá kľúčovú rolu citrón. Citrón uľahčuje prenikanie soli do mäsa a z veľkej časti spolu s mliekom dokáže pohltiť pach rybaciny alebo bahna. Ryba je potom krehkejšia a šťavnatejšia.
Rozmrazovať pomaly
Najlepšie ryby sú, samozrejme, čerstvé, ktoré neprešli procesom zmrazovania a rozmrazovania. Pri rozmrazovaní musíme postupovať správne, ryby potrebujú čas. Len tak budeme mať zdravú pochúťku na tanieri.
Koreniť a marinovať
Ryba získa výraznú chuť, keď ju naložíme do marinády. Môžeme pri tom použiť takmer čokoľvek, napríklad zmes olivového oleja, čierneho korenia a saturejky, alebo skúsiť čerstvé bylinky, cesnak a čili.
Podávať s prílohou
Ryby sa zvyčajne podávajú so zemiakmi vo všetkých úpravách, ale môžu sa servírovať aj s ryžou, haluškami, kroketami zo zemiakov alebo z ryže. Vhodné sú rôzne pripravené omáčky.
Zapíjať
Hovorí sa, že ryba má plávať dvakrát. Raz vo vode, druhýkrát v žalúdku. Najčastejšie k rybiemu jedlu podávame víno. Čím výraznejšie je korenie či omáčka, tým výraznejšie víno si môžeme dovoliť.
Text: -jm- pre magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK