Presunúť na hlavný obsah

Dobré ryby sú bez chyby

Recepty

Ryby sú vítanou a zdravou súčasťou jedálneho lístka, hoci u nás v konzumácii stále zaostávajú za ostatnými druhmi mäsa.

Dobré ryby sú bez chyby

Rybie mäso obsahuje veľa živín, minerálnych látok a vitamínov,  je ľahko stráviteľné a odporúča sa pri diétach. Tu je niekoľko pravidiel ich prípravy a konzumácie.

Nasoliť
Základom pri príprave rýb je solenie. Soľ má na výslednej chuti najväčší podiel. Ak sa solenie zanedbá, pripravíme sa o gurmánsky pôžitok. Ryby sa musia soliť s dostatočným predstihom pred varením.

Zbaviť pachu
Pri príprave rýb hrá kľúčovú rolu citrón. Citrón uľahčuje prenikanie soli do mäsa a z veľkej časti spolu s mliekom dokáže pohltiť pach rybaciny alebo bahna. Ryba je potom krehkejšia a šťavnatejšia.

Rozmrazovať pomaly
Najlepšie ryby sú, samozrejme, čerstvé, ktoré neprešli procesom zmrazovania a rozmrazovania. Pri rozmrazovaní musíme postupovať správne, ryby potrebujú čas. Len tak budeme mať zdravú pochúťku na tanieri.

Koreniť a marinovať
Ryba získa výraznú chuť, keď ju naložíme do marinády. Môžeme pri tom použiť takmer čokoľvek, napríklad zmes olivového oleja, čierneho korenia a saturejky, alebo skúsiť čerstvé bylinky, cesnak a čili.

Podávať s prílohou
Ryby sa zvyčajne podávajú so zemiakmi vo všetkých úpravách, ale môžu sa servírovať aj s ryžou, haluškami, kroketami zo zemiakov alebo z ryže. Vhodné sú rôzne pripravené omáčky.

Zapíjať
Hovorí sa, že ryba má plávať dvakrát. Raz vo vode, druhýkrát v žalúdku. Najčastejšie k rybiemu jedlu podávame víno. Čím výraznejšie je korenie či omáčka, tým výraznejšie víno si môžeme dovoliť.

Text: -jm- pre magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK