Presunúť na hlavný obsah

Rady do kuchyne

Recepty

Aby ste si nenarobili zbytočnú prácu.

Pravidlá tlakového hrnca

Tlakový hrniec naplňte maximálne do dvoch tretín. Pri pokrmoch, ktoré penia či výrazne naberajú na objeme, dávkujte pokrm najviac do polovice hrnca. Vylúčite tak prekypenie a zanesenie ventilov. Pri tlakovom varení používajte menej vody a tuku.

Radšej blanšírujte
Keď budete variť zeleninu príliš dlho, príde o to najlepšie vrátane chuti. Niekedy ju stačí len krátko blanšírovať, teda chvíľu povariť, trebárs desať sekúnd, a potom rýchlo schladiť. Zachová si chuť a farbu, ale aj vitamíny, minerály a ďalšie látky.

Pravidlá flambovania
Pri dochucovaní pokrmov sa alkohol počas dusenia odparí, chuť však zostáva. Na flambovanie sa hodia iba pálenky s obsahom alkoholu aspoň 19 percent. Alkohol zahrejte ešte pred flambovaním, do pokrmu prejde viac arómy.

Sóda drží farbu
Zelená zelenina, napríklad hrášok či fazuľka, si udrží intenzívnu farbu, ak do vody na varenie pridáte trocha jedlej sódy. Tá sa hodí aj na kombináciu s kyslými prísadami, ako je ocot alebo citrónová šťava, ale aj s jogurtom alebo cmarom.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK