Škola varenia: Jablkový koláč s drobenkou
Urobte si koláčik ako od babičky.
Príprava: 2,5 hodiny
Obťažnosť: 2
Pre 6 osôb potrebujeme:
Cesto:
500 g hladkej múky
80 g margarínu
80 g kryštálového cukru
50 g droždia
0,5 g soli
1 bal. vanilkového cukru
1 vajce
150 ml vody
Plnka:
500 g strúhaných jabĺk
100 g strúhaných orechov
100 g strúhanky
100 g kryštálového cukru
1 bal. škoricového cukru
Drobenka:
100 g hladkej múky
50 g margarínu
1 bal. škoricového cukru
Postup:
1. Do misky dáme múku, do stredu múky urobíme jamku, kde dáme droždie, rozpustené v teplej vode, primiešame trocha múky, aby vznikol jemný kvások, ktorý necháme kysnúť aspoň 20 minút. Pridáme všetky suroviny, ktoré patria do cesta, a zamiešame hustejšie cesto, ktoré necháme na pomúčenej doske oddychovať prikryté asi 20 minút.
2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm tak, že okraj by mal byť hrubší, aby plnka nevytiekla. Okraje cesta potrieme vajíčkom, poukladáme plnku, ktorú sme predtým dobre zamiešali a povytláčali z nej šťavu. Škrabkou zarovnáme, aby bol povrch rovnomerný.
3. Trením zamiešame drobenku a nasypeme ju rovnomerne na koláč. Ešte necháme asi 15 minút kysnúť. Dáme piecť do rúry pri 200 oC na 25 minút. Po vychladnutí krájame ľubovoľné tvary.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha