Tvarohové minibuchtičky so slivkovým lekvárom od babičky
Skvelé koláče, po ktorých si budete oblizovať prsty.
Príprava: 90 minút
Oobťažnosť: 2
Pre 8 osôb potrebujeme:
Cesto:
300 g hrubej múky
100 g hladkej múky
170 g kryštálového cukru
150 g margarínu
70 g oleja
1 žĺtok
30 g droždia
štipka soli
150 ml mlieka
Plnka:
250 g tvarohu
50 g kryštálového cukru
1 žĺtok
vanilkový cukor
Posýpka:
100 g hladkej múky
50 g margarínu
50 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
Postup:
1. Do misky dáme kryštálový cukor, soľ, olej, žĺtok a nasypeme na to múku. Do stredu múky urobíme jamku, do ktorej vylejeme vopred rozmiešané droždie s teplým mliekom. Zľahka pomiešame, aby vznikol redší kvások. Necháme kysnúť asi 20 minút, potom z toho celého vymiešame také cesto, aby sa veľmi nezlepilo. Necháme oddychovať 20 minút.
2. Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenom lopári na hrúbku 3 mm. Takto rozvaľkané cesto krájacím kolieskom (alebo umelou škrabkou) rozdelíme na 5x5 cm štvorce a plníme ich tvarohovou plnkou. Štyri rohy spojíme, aby bol tvaroh uzavretý vnútri a poukladáme na kraj lopára, hladkou stranou nahor. Buchtičku chytíme zospodu a vrch namočíme do rozmiešaných bielkov a potom do posýpky, aby sa jej čo najviac prilepilo na buchtičku.
3. Buchtičky poukladáme na vymastený pekáč asi 2 - 3 cm od seba. Necháme kysnúť 30 minút. Po nakysnutí prstom urobíme jamku na povrch buchtičky, aby sme mali kam natlačiť slivkový lekvár. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 15 minút pri 200 - 220 oC.
4. Posýpka: Múku, margarín, cukor a vanilkový cukor medzi dlaňami zašúchame na malú, drobnú, ale sypkú hmotu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha