Jedlo bez laktózy: Halušky s hlivou a špenátom
Mlieko je prvou potravinou, s ktorou sa človek vo svojom živote stretáva. Napriek tomu vyvoláva u niektorých ľudí rôzne ťažkosti.
Jednou z nicj je neznášanlivosť mliečneho cukru - intolerancia laktózy. Riešením je buď vyhnúť sa mlieku, alebo použiť špeciálne bezlaktózové mlieko, v ktorom je laktóza rozložená. Skvelých chutí sa však vzdať nemusíte.
Príprava: 30 minút
Náročnosť: 2
Pre 4 osoby potrebujeme:
50 g masti alebo oleja
200 g hlivy
200 g špenátu
300 g červenej cibule
10 g cesnaku
soľ
Halušky:
1 kg zemiakov
300 g hrubej múky
soľ
Postup:
1 Halušky: Z nastrúhaných zemiakov, múky a soli vypracujeme cesto. Cez haluškár hádžeme do vriacej osolenej vody. Varíme asi 5 minút, scedíme a nepremývame.
2 Na masti opečieme cibuľu, hlivu, špenát, cesnak a pridáme uvarené nepremyté zemiakové halušky. Osolíme a krátko prevaríme.
Náš tip:
Halušky po uvarení nikdy nepremývame, aby zostali mazľavé a celé jedlo sa tak spojilo dokopy, pomáha to viazať chute. Ak sú hlivové halušky málo šťavnaté, prilejeme trochu vody z halušiek.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: šéfkuchár Peter Kulhány
Foto: MIELE