Škola varenia: Údený hovädzí jazyk v šošovici
Krok za krokom si pripravte tradičnú výživnú dobrotu.
Príprava: 25 minút
Obťažnosť: 1
Pre 4 osoby potrebujeme:
800 g údeného hovädzieho jazyka
200 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
celé čierne korenie
nové celé korenie
bobkový list
500 g šošovice
2 PL masti
3 PL hladkej múky
1 cibuľa
cesnak
soľ
čerstvo namleté čierne korenie
80 g sušených sliviek
cukor a ocot podľa chuti
Postup:
1. Hovädzí jazyk uvaríme vo vode do mäkka. Do hrnca pridáme cibuľu, koreňovú zeleninu, bobkový list, celé čierne a nové korenie. Uvarený jazyk vyberieme a ešte teplý ho olúpeme.
2. Šošovicu namočíme aspoň na hodinu do studenej vody. Namočenú šošovicu uvaríme do mäkka. Medzitým na masti opražíme na malé kocky nakrájanú cibuľu, pridáme múku a miešame, až kým nezačne múka hnednúť. Zalejeme precedeným vývarom, v ktorom sa varil jazyk, a ručnou metličkou dobre rozmiešame. Okoreníme a necháme riadne prevariť.
3. Pridáme uvarenú šošovicu, sušené namočené slivky aj s vodou, v ktorej sa namáčali, rozotrený cesnak, a podľa chuti cukor a ocot. Nakoniec ochutíme soľou. Musíme byť opatrní, lebo vývar môže byť veľmi slaný. Teplý údený jazyk pokrájame ostrým nožom na plátky a podávame so šošovicou a na masti opraženou cibuľkou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha