Presunúť na hlavný obsah

Koriander zdokonalí víno

Recepty

Koriander je rastlina, ktorá dorastá do výšky asi pol metra.

Jej semená sú malé svetlohnedé guľky, aromatické a so sladkastou chuťou – pripomínajú zmes šalvie a pomarančovej kôry. Koriander používali už starí Egypťania. V staroveku ho používali Gréci a Rimania na zlepšenie chuti vína.

Kuchynský umelec 
Koriander priam zázračne ochutí hydinové a zeleninové pokrmy, ryby, nálevy, chlieb, omáčky a údeniny, používame ho pri zaváraní, pridáva sa ku kapuste a strukovinám. Využíva sa aj pri výrobe likérov. Vďaka svojej aróme sa využíva v gruzínskej alebo latinskoamerickej kuchyni.

Semená zdravia
Koriander má využitie v prírodnom liečiteľstve, ale aj v modernej farmácii. Olej zo semien má silné antibakteriálne účinky a používa sa na liečbu vredov alebo reumatizmu. Extrakt z koriandra je účinný pri boji so salmonelou.

Recept: Čínske kura na koriandri
Potrebujeme
600 g kuracích pŕs
štipka koriandra
soľ
2 PL škrobu
polovica citróna
100 ml sójovej omáčky
čerstvá červená paprika
150 g mrkvy
200 g póru
20 ml rastlinného oleja
250 g ryžových rezancov

Postup:
1. Prsia nakrájame na rezance, zmiešame s koriandrom, soľou, škrobom, citrónovou šťavou, polovicou sójovej omáčky a necháme 2 hodiny marinovať.
2. Medzitým nakrájame na rezance červenú papriku, mrkvu a pór. V panvici zohrejeme  olej, pridáme kuracie mäso a urestujeme ho zo všetkých strán.
3. Potom pridáme nakrájanú zeleninu a zvyšnú sójovú omáčku. Dusíme asi 10 minút, osolíme a dochutíme koriandrom.
4. Ryžové rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode.

Tip lenivého labužníka
Lososa osolíme a okoreníme, posypeme citrónovou kôrou, koriandrom, na panvici rozpálime maslo a na ňom lososa z oboch strán opečieme, pokvapkáme citrónovou šťavou a ozdobíme plátkami citróna.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK