Ešte ste neobjavili špargľu?
Jarné šaláty môžete vylepšiť aj zdravou špargľou.
Špargľa nielenže skvelo chutí, ale je aj chudobná na kalórie. V 100 g nájdete len 18 kalórií a tak sa nemusíte obávať, že by uškodila vašej postave. Už 500 g špargle pokryje dennú dávku vitamínu C a v 100 g špargle nájdete aj množstvo vitamínu E. A ten, ako je známe, je pre krásu tým pravým vitamínom. Siahnuť by po nej mali aj tehotné ženy, lebo obsahuje väčšie množstvá kyseliny listovej, ktorá pozitívne vplýva na vývoj plodu. Zaujímavá je aj pre obsah draslíka a vápnika.
V obchodoch narazíte na bielu, zelenú alebo fialovú špargľu. Ak ich vyskúšate všetky, zistíte, že chuťovo sa jemne líšia. Dávajte si však pozor, aby ste kúpili čerstvé kúsky. Ak majú hnedasté konce, znamená to, že najlepšie obdobie už majú za sebou. Ak ich kúpite čerstvé, môžete ich pár dní skladovať vo vlhkej handričke v chladničke.
Špargľu treba pred varením ošúpať, začnite od hlavičky. Očistená sa potom varí vo vode, ale treba ju strážiť, aby sa nerozvarila. Varte ju 10 až 15 minút, do vody pridajte soľ, prípadne trocha citrónovej šťavy. Uvarená špargľa sa dá použiť ako príloha k mäsu, alebo ju nakrájajte do zeleninových šalátov.
Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock