Dezert pre nedeľných hostí - skúste to takto!
Aj vám tak často vŕta v hlave, čím si uctiť víkendových hostí? Môžete skúsiť aj náš recept od renomovaného kuchára.
Krémový dezert s ovocím a sladkými chrumkami
Potrebujeme:
- malé balenie kvalitných sušienok
- 6 mäkkých karamelových cukríkov (napr. krowki)
- 200 ml kyslej smotany
- 1 PL vanilkového cukru
- 100 ml sladkej smotany na šľahanie
- 125 g jahôd (prípadne iné drobné ovocie)
- 1 PL práškového cukru
- kôra z jedného chemicky neošetreného citrónu
- 2 PL kvalitného ovocného likéru
- 4 lístky mäty na zdobenie
Postup:
1. Sušienky a krowki podrvíme a premiešame.
2. Jahody očistíme, nakrájame na menšie kúsky, pridáme strúhanú kôru z polovičky citróna, práškový cukor a ovocný likér. Zľahka premiešame. Šľahačku vyšľaháme do tuha, kyslú smotanu ochutíme vanilkovým cukrom a zvyšnou kôrou z citróna. Obe smotany spolu zmiešame.
3. Do štyroch pripravených dezertných pohárov postupne vrstvíme: marinované ovocie, smotanový krém, sušienky, krém, sušienky. Ozdobíme plátkom jahody a mätou.
Tip: Dezert možno nachystať deň vopred, v deň podávania už len dozdobíme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Rastislav Krampl, šéfkuchár hotela Crowne Plaza v Bratislave
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu