Presunúť na hlavný obsah

Aký kuchynský riad neškodí?

Recepty

Kuchynskí pomocníci, najmä riad na varenie, sa dnes vyrábajú z rôznych materiálov. Typov, z ktorých môžete vyberať, je naozaj neúrekom.

Riad má modernú povrchovú úpravu a disponuje vlastnosťami, o ktorých sa bežným gazdinám a profesionálnym kuchárom v minulosti ani len nesnívalo.

Panvice a hrnce sú odolné, nehrdzavejú, nelámu sa a nestarnú. Na mnohých dokážete uvariť jedlo iba s malým množstvom tuku. Materiály sú nepriľnavé a ľahko sa umývajú. Sú však všetky aj zdravotne neškodné?

Samozrejme, aj táto téma je na polemiku. Ochrancovia životného prostredia budú tvrdiť, že z niektorých typov panvíc po vysokom rozohriatí unikajú chemické látky do ovzdušia, ale aj do jedla. Tieto látky sú pre ľudí nebezpečné, pre vtáctvo smrteľné. Dokonca sa hovorí aj o tom, že ak často panvicu prehrievate, klietku s vtáčikom by ste mali preventívne odniesť do obývačky.
Najlepšie riešenie, ako chrániť seba aj svoju rodinu, je zadovážiť si ekologický riad.
Ekologický riad tvorí kovaný hliníkový základ, smaltovaný vonkajší náter, ale najmä šetrná vnútorná vrstva keramiky (hliny). Pri prípadnom prepaľovaní sa tak do ovzdušia a pokrmov neuvoľňuje oxid uhličitý.

Riad sa vyrába spôsobom, počas ktorého sa jemný a roztavený keramický prach rozpráši po povrchu nádoby. Vzniká špeciálna náterová vrstva na báze nanotechnológie vytvárajúca pevný ochranný film na povrchu hrnca či panvice. Vrstva je mimoriadne hladká, jemná a neporézna. Neobsahuje PTFE (polytetrafluóretylén) a využíva alternatívnu "sol-gel-technológiu“, ktorá zabezpečuje, že riad sa jednoducho čistí.

Povrch ekologického riadu je nelepivý. Teplota sa na ňom šíri rovnomerne, čo vyžaduje menej energie na vyhrievanie. Jedlo je tak okamžite "obalené teplom" a zachová si všetky svoje výživné látky. Povrchová vrstva je odolná proti poškriabaniu, oderu, chemickej korózii (saponáty a podobne), vysokým teplotám a tepelným šokom. Ak máte tvrdú vodu, môže sa stať, že sa čiastočne stratí prirodzený lesk povrchu, čo však nespôsobuje nijaké poškodenie kvality a vlastností keramického riadu.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK