Rebarborový koláč s malinovým dipom
Zelenina, na ktorú zabúdame je vynikajúca do koláčov.
Príprava: 30 minút
Obťažnosť: 3
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
250 g cukru
1/4 kl soli
400 g chladeného masla
1 žĺtok
3 až 4 PL smotany
3/4 šálky nakrájaných mandlí
3/4 šálky zlatého hnedého cukru
1 kl mletej škorice
2 000 g rebarbory
100 g hrubej múky
50 g vanilkového cukru
1 kl kypriaceho prášku do pečiva
100 g malín
50 ml amaretta (mandľového likéru)
Postup:
1. Korpus: zo zmesi múky, cukru, soli a polovice masla pripravíme cesto, do ktorého pridáme žĺtok, smotanu a kypriaci prášok. Cesto vylejeme na plech vysypaný múkou a navrch poukladáme rebarboru nakrájanú na menšie kúsky. Dáme piecť na 160 °C na 35 minút.
2. Posýpka: do väčšej panvice dáme prepustiť zvyšok masla na miernom ohni do zlatista (asi 5 minút). Odstavíme z platne. Vmiešame nasekané mandle, cukor a škoricu. Pridáme hrubú múku a miešame, kým sa netvoria hrudky. Posýpku dávame na koláč 15 minút pred dopečením.
3. Malinový dip: pripravíme ho z karamelu z hnedého cukru a vanilkového cukru, do ktorého pridáme maliny, zalejeme amarettom a necháme variť štyri minúty a nakoniec zmes rozmixujeme. Podávame teplé alebo izbovej teploty.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha