Presunúť na hlavný obsah

Cibuľa v kuchyni? Poznáte tieto dobré rady?

Recepty

Ako uchovať cibuľu čerstvú aj po nakrájaní?

Ak nechcete, aby vám počas krájania cibule tiekli po lícach slzy, pred krájaním ju ponorte na pár sekúnd do viacej vody.

Vyhadzujete cibuľu, ak potrebujete iba polovicu? Môžete ju uchovať na ďalšie použitie. Stačí, ak ju po prekrojení na polovicu posypete soľou alebo potriete masťou.

Máte už nakrájanú cibuľu na drobné kúsky, ale do jedla potrebujete len menšie množstvo? Zvyšok cibule dajte do plastovej nádobky s dobre priľnúcim uzáverom a uskladnite v chladničke. Vydrží aj týždeň.

Chcete, aby mala cibuľa pri pražení zlatiský nádych? Bude vyzerať krajšie a bude aj chutnejšia, ak ju počas praženia posypete trochou hladkej múky, prípadne štipkou cukru.

Menšiu cibuľu ľahšie olúpete, ak ju na pár sekúnd ponoríte do vriacej vody alebo na 5 minút do vyhriateh rúry na pečenie.

Nepríjemného cibuľového dychu sa môžete zbaviť napríklad tak, že požujete trocha petržlenovej vňate alebo si do úst vložíte zrnko kávy. Zápach po cibuli bude miernejší, ak sa tesne po jej konzumácii napijete mlieka.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock