Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočný veniec je tradičná dobrota - takto ho upečiete

Recepty

Veľkonočné sviatky by sa v mnohých regiónoch Slovenska nezaobišli bez veľkonočného venca. Ak ste tak ešte nespravili, skúste ho pripraviť aj vy.

Veľkonočný veniec

Potrebujeme:
- Na cesto:
- 1 balenie zmesi na buchty
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja (12 PL)
- 1 vajce
- 1 zarovnanú KL rumovej arómy
- 1 vajce na potretie
-  Na ozdobenie:
- 4 vajcia uvarené natvrdo a zafarbené
- 2 zarovnané PL práškového cukru
   
Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame zmes na buchty s pribaleným droždím. Pridáme vodu, olej, vajce, rumovú arómu a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 45 až 60 minút vykysnúť.

2. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na päť rovnakých dielov. Zo štyroch vyvaľkáme valčeky dlhé 40 cm. Upletieme vrkoč a stočíme do venčeka, na konci dobre spojíme. Položíme na vymastený plech. Zostávajúci piaty diel rozdelíme na štyri rovnaké kúsky, z každého vyvaľkáme valček dlhý 20 cm, položíme na veniec a vytvoríme „hniezda“ (kam umiestnime po upečení vajcia). Ponecháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

3. Po vychladnutí veniec pocukrujeme a do „hniezd“ vložíme vajcia.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker