Presunúť na hlavný obsah

Vyskúšajte nové recepty: Pripravte si krevety a lososa

Recepty

Nebojte sa zaujímavých receptov šéfkuchára Ľuba Herka. Dokážete do aj vo vašej kuchyni!

Karibská krevetová polievka

Ingrediencie potrebné na prípravu 4 porcií:
 
300 g kráľovských kreviet
100 g šalotky
50 g masla (82% tuku)
½ dcl olivového oleja
1 bio limetka (kvôli kôre)
20 g čerstvého zázvoru
3 dcl kokosového mlieka
1 paprička habanero alebo čili
2 dcl zeleninového vývaru
Kukuričný škrob na zahustenie
250 ml smotany na šľahanie
Soľ
Čierne korenie
Kurkuma
Zelerová vňať
 
Príprava:
Do hrnca speníme šalotku na masle a oleji, pridáme na tenko nakrájanú papriku, pridáme na kocky nakrájanú limetku, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme. Pridáme zázvor a podlejeme zeleninovým vývarom. Necháme variť na prudkom ohni po dobu asi 5 minút. Vývar precedíme, do základnej polievky pridáme krevety, kokosové mlieko, trochu kurkumy a necháme povariť asi 4 minúty. Ku koncu zjemníme smotanou na šľahanie, zahustíme zemiakovým škrobom, dochutíme podľa chuti a ozdobíme stonkovým zelerom.  

Pošírovaný losos na bylinkách s maslovou remuládou

Ingrediencie potrebné na prípravu 4 porcií:
 
600 g filet lososa
½ litra suchého bieleho vína
Mix byliniek (oregano, bazalka, tymián, rozmarín)
200 g masla (82% obsah tuku)
Bio citrón (aby sa mohla použiť aj kôra)
2 dcl zeleninového vývaru
Soľ
Čierne korenie
 
Príprava:
Lososa umyjeme a osušíme. Do hrnca nalejeme vodu a víno v pomere 1:1, pridáme bylinky, soľ a čierne korenie. Do vínnej zmesi ponoríme lososa a začneme ho pošírovať – varíme ho maximálne dovtedy, kým zmes nedosiahne bod varu. Hrniec stiahneme zo sporáka, lososa necháme vylúhovať ešte asi 5 minút. Zohrejeme zeleninový vývar, do ktorého zašľaháme maslo a necháme zovrieť. Dochutíme soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou a hotovou omáčkou prelejeme lososa.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock