Sladká dobrota na veľkonočný stôl - mandľová bábovka
Veľkonočné sviatky ponúkajú príležitosť na trošku experimentovania v pečení sladkých pochúťok. Vyskúšajte napríklad mandľovú bábovku.
Mandľová bábovka
Potrebujeme:
- Na cesto:
- 4 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 PL oleja
- 3 balíčky karamelového pudingu
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 4 bielky
Na poliatie:
- 50 g cukru
- 100 ml vody
- 50 ml smotany na šľahanie
- 15 g masla
- štipku soli
- 1 KL citrónovej šťavy
Na posypanie:
- 50 g mandlí
- 50 g sušienok, napr. Club
- 1 PL masla
- 50 g hrozienok
- 1 KL citrónovej šťavy
Postup:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni žĺtky, cukor, vanilínový cukor a olej do peny. Vmiešame puding a kypriaci prášok a nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 40 minút.
2. Na poliatie zalejeme cukor vodou a necháme variť do karamelovej farby, potom pridáme šľahačku, maslo, soľ a citrónovú šťavu.
3. Na posypanie nasekáme mandle a sušienky najemno a restujeme na panvici s maslom do zlatista. Odstavíme, pridáme hrozienka a 1 KL citrónovej šťavy.
4. Upečenú bábovku necháme vychladnúť, polejeme ju karamelom a posypeme mandľami so sušienkami a hrozienkami.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker