Presunúť na hlavný obsah

Rezne a ich variácie

Recepty

Čo ste o rezňoch možno nevedeli.

Stehná sú šťavnatejšie

Na rezne z hydiny sa hodí akékoľvek mäso, kurča a morka sa používajú najčastejšie. Najlepšie sú stehenné rezne, vykostené a zbavené chrupaviek. Mäso zo stehien je šťavnatejšie ako z pŕs, tie je dobré zľahka marinovať.

Syr to istí
Kombinácia strúhanky a syra je jednoduchá i geniálna. Strúhaný syr (eidam, nivu, parmezán) zmiešame so strúhankou a rezne obaľujeme. Treba dbať, aby mäso bolo minútkové, pretože syr sa rozteká a smažiť sa má rýchlo - ako keď vyprážame syr.

Vareškov tip
Jogurtové rezne
Kuracie rezne naklepeme, osolíme a okoreníme a namáčame do marinády z jogurtu, vajec, cesnaku, soli a korenia, uložíme ich do chladničky, na druhý deň vyberieme z marinády, obaľujeme v strúhanke a vyprážame.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať

Hovädzie mäso
O klasickom steaku hovoríme v súvislosti s hovädzinou, hoci aj iným druhom mäsa možno pri náležitom postupe prípravy dať toto pomenovanie.

Tĺčik na mäso
Pozor! Na tradičné steaky ho zásadne nepoužívame, tam stačí päsť. Je však dobrý na rezne, ak ich chceme také mäkké a krehké, že sa priam rozpadajú na jazyku.

Strúhanka
Finálna surovina pri príprave rezňov. V našich končinách je hádam najrozšírenejší známy trojobal – múka, vajce, strúhanka.

Čili
Kto má rád ostré, ten nešetrí práve týmto zdravým korením. Používame ho v podobe nasekaných čerstvých čili papričiek, ktoré sú ostrejšie ako sušené čili korenie.

Víno
Či už biele, červené, alebo dezertné, má svoje opodstatnenie pri príprave niektorých druhov rezňov aj steakov, či už do marinády, alebo ako súčasť omáčok.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK