Presunúť na hlavný obsah

Jeho veličenstvo steak

Recepty

Konzumácia dobrého hovädzieho steaku je vrcholným kulinárskym zážitkom každého, kto má rád kvalitné mäsko.

Čo je však naozaj dobré mäso a ako pripraviť chutný steak? Je potrebné dodržať niekoľko zásad, aby ste si pochutnali tak ako v napríklad v Argentíne, kde sa po pastvinách preháňa dobytok, z ktorého chutí steak vari najlepšie.

Nákup mäsa
Dôležitý je nákup správne odležaného mäsa. To spoznáme podľa farby, pretože správne odležaná hovädzia sviečkovica je po krajoch hnedastá a stred je červený, mäso na reze lesklé. Mäso na steaky by malo byť odležané 3 - 4 týždne.

Krájanie
Správne nakrájanie mäsa spočíva v tom, že steak má byť poriadne vysoký a šťavnatý. Odporúča sa nakrájať mäso na rezy 4 - 5 cm vysoké. Aby sa správne prepiekli, je niekedy dobré rezy zafixovať – stiahnuť ich po obvode špagátom.

Ochutenie a marinovanie
Zásada hovorí - všetko s mierou. Soliť pred vlastnou prípravou by sa nemalo vôbec. Použiť treba čerstvo mleté čierne korenie, kvapku olivového oleja. Ideálne je ochutiť olej bylinkami a čili a marinovať v chlade maximálne od predošlého večera.

Panvica a tepelný zdroj
Výhodou je plynový sporák, ak nie je, využijeme elektrický. Dôležité je použiť  ťažkú liatinovú panvicu, ktorá sa dá poriadne rozpáliť a je skvelým vodičom tepla, ktoré prejde do mäsa. Panvicu treba rozpáliť ozaj na maximum, ide o každú minútu.

Príprava steaku
Pri vlastnej príprave do mäsa nebúšime tĺčikom, len ho kĺbmi prstov zľahka "preboxujeme". Každý plátok môžeme po obvode obtočiť slaninou, nie je to však nevyhnutné. Steaky kladieme vždy na riadne rozpálenú panvicu.

Pečenie
Nakoniec ostáva rozhodnúť sa, aký stupeň prepečenia chceme. Od toho sa odvíja aj dĺžka pečenia. Základná terminológia hovorí o steakoch málo prepečených – rare, stredne prepečených – medium a úplne prepečený steak sa nazýva well done.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK