Presunúť na hlavný obsah

Rady do kuchyne

Recepty

Všetko v kuchyni má svoje pravidlá.

Káva a jej pravidlá

Ak mletú kávu používate na prípravu espressa, potom ju skladujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste, najdlhšie však týždeň, potom sa stráca jej aróma. Najlepšiu chuť a vôňu dosiahnete s kávou namletou krátko pred prípravou.

Soľ do kávy? Áno
Keď kupujeme mletú kávu vo väčšom balení, často sa nám pritrafí, že ešte predtým, ako ju spotrebujeme, stratí svoju arómu. Keď do nej pred presypaním do dózy pridáme štipku soli a dobre ju premiešame, zostane charakteristická vôňa zachovaná oveľa dlhšie.

Tajomstvo vývaru
Silný a dobrý vývar pripravíme tak, že kosti a odrezky mäsa prudko opečieme s opraženou zeleninou a paradajkovým pretlakom. Všetko podlejeme vínom a necháme vychladnúť. Potom zmes zalejeme studenou vodou, asi 3 hodiny varíme, precedíme, prepasírujeme cez sito a podľa potreby ešte prevaríme.

Nech para uniká
Zemiakové knedle sa nezrazia, keď ich pred krájaním prepichnete na niekoľkých miestach vidličkou tak, aby para mohla voľne uniknúť. Ovocné knedle budú chutnejšie, keď do vody, v ktorej ich varíte, pridáte trochu rumu alebo vanilkového cukru.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK