Presunúť na hlavný obsah

Recepty k pivu od šéfkuchára Žídeka - chutia skvele, odkazuje

Recepty

ž dávno neplatí, že pivo je výlučne chlapský nápoj. Dobré jedlo s pohárom lahodného piva dokážu vytvoriť spoločne skvelý gurmánsky zážitok.

"Gastronómia sa dnes neriadi presnými pravidlami, nemennými zásadami, ako to bolo možno v minulosti. Každý pije a má piť to, čo mu pri danom jedle chutí. Sú však jedlá, ktoré si dobre vychladené pivo za spoločníka doslova pýtajú – napríklad kačka, hus alebo bravčová pečienka," myslí si prominentný kuchár Jaroslav Žídek. Pripravil špeciálnu knihu receptov, ktoré sa hodia k pivu a prezrádza aj zaujímavosti, ktoré zozbieral počas svojej kuchárskej praxe za hranicami Slovenska.

"V Belgicku sú obľúbenou pivnou delikatesou mušle na pive, kde sa pivom mušle nielen zapíjajú, ale pridáva sa aj priamo do receptu. V Škandinávii som sa zasa naučil vynikajúce recepty na kôrovce, raky a homáre na pive. A čo slovenská a česká kuchyňa? Pivo ako súčasť varenia je vítané aj tu, pričom fantázii a tvorivosti sa medze nekladú," myslí si Žídek.

"V podstate platí, že omáčky, ktoré sa bežne dochucujú vínom, môžete pokojne urobiť aj na pive. A nie sú zďaleka jediným jedlom, ktorého chuť sa skvele snúbi so sladko-horkou chuťou zlatistého moku. Pripravil som dve desiatky exkluzívnych receptov k pivu. Chutia tak skvele, ako vyzerajú," odkazuje obľúbený šéfuchár z televíznej obrazovky.

Mini-knižočka Jaroslav Žídek – Z mojej kuchyne je súčasťou špeciálneho balenia, ktoré obsahuje 5 fliaš Pilsner Urquell. Vďaka Žídekovým receptom si môžete spríjemniť veľkonočné sviatky a počas nich môžete vychutnávať s delikatesami ako napríklad zverinová paštéta, mušle na pive či varený a grilovaný bravčový bôčik s fazuľami.

Vďaka knihe receptov si môžu gurmáni z radov milovníkov plzenského piva pripraviť napríklad aj pečené jahňacie lýtko, hovädzie rebrá so slivkovou omáčkou či jelenie ragú so šípkovým džemom. 

Text: zg, pre oŽene.sk
Foto: Milan Krupčík