Presunúť na hlavný obsah

Tri pikošky (a rady) o kuracine

Recepty

Viete, že kuracie mäso môže znižovať riziko rakoviny hrubého čreva? Ale máme pre vás aj iné pikošky o kuracinke.

Podľa najnovších štúdií gastroenterológov kuracie mäso naozaj znižuje výskyt tohto nádorového ochorenia. Prišli na to pri sledovaní viac ako 1 500 pacientov, ktorým odstraňovali polypy. Pacienti sa spovedali zo svojich stravovacích návykov a konzumentom kuraciny sa polypy vrátili v menšej miere ako ostatným pacientom.

Pri vyprážení sa tukom nešetrí
Zásadou vyprážania kuraciny je, že pokrm je ponorený v tuku rozpálenom na vyššiu teplotu - až 200 °C - a tukom sa nesmie šetriť. Na smaženie sa nepoužíva maslo ani rastlinné tuky, ktoré majú charakter masla. Často sa prepaľujú a nie sú také zdravé. Vhodnejšie sú rastlinné oleje alebo stužené pokrmové tuky.

Mäso zbavte marinády
S grilovaním marinovaného mäsa začnite, až keď ho zbavíte prebytočnej marinády a utriete kuchynskou papierovou utierkou. Vysoké množstvo cukru v niektorých marinádach by mohlo spôsobiť, že cukor by sa pri grilovaní mohol pripiecť na rošt alebo dosku kontaktného grilu.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK