Presunúť na hlavný obsah

Pripravte si čokoládové brownies - potešíte jazýček

Recepty

Jeden z najchutnejších dezertov, ktorý ku nám prišiel spoza hraníc, sú čokoládové brownies. Pripravíte si ich takto.

Čokoládové brownies

Potrebujete:
- 350 g čokolády (s obsahom 50 - 60 % kakaa) nalámanej na kocky
- 250 g masla nakrájaného na kúsky
- 3 veľké vajcia
- 250 g krupicového cukru (najlepšie hnedého)
- 85 g hladkej múky
- 1 kl prášku do pečiva

Postup:
1. Rúru predhrejte na 160 °C (elektrickú) alebo 140 °C (teplovzdušnú). Hranatú formu alebo plech vymastite a až potom vyložte papierom na pečenie.

2. Čokoládu rozpustite spolu s maslom. Vajcia šľahajte tak dlho,  kým zosvetlejú, potom zašľahajte cukor, až je zmes hustá a lesklá. Opatrne vmiešajte do rozpustenej čokolády, navrch preosejte múku s práškom do pečiva a všetko zamiešajte dohladka. Vlejte do formy a pečte 30 - 35 minút tak dlho, až je povrch pevný na dotyk, mierne lesklý, ale suchý. Ak skúšate prepečenosť pomocou špajdle, mali by na nej zostať vlhké omrvinky, pretože brownies musia zo svojej podstaty zostať hutné a vláčne.

3. Počas chladnutia cesto ešte trochu ,,dôjde". Upečené brownies nechajte najprv vychladnúť vo forme, postavenej na kuchynskú mriežku aspoň hodinu, potom ich rozkrájajte na približne 16 úhľadných štvorčekov. Aj po rozkrájaní ich nechajte ešte chladnúť na mriežke.